Bijdragers

woensdag 27 april 2011

WIVO van zaterdag 23 april tot maandag 25 april 2011

Het was weer zover. De Kegelaar, de Wilrijkse volksdansgroep vierde haar jaarlijks festival WIVO. Er waren voor de optredens drie groepen uitgenodigd, nl een Schotse groep, "The Dunedin Dancers", een Franse groep "La Bourrée de Paris" en een Waalse groep, "La Salterelle de Wavre".
De Schotten kwamen de vrijdag al aan en de Fransen de zaterdag voormiddag. Onze Waalse vrienden kwamen enkel op de festival dag (de zondag) zelve.
Wij hadden drie Françaises tussen de 25 en de 45 jaar (schat ik), die de zaterdagmorgen om 9:30 uur zijn gearriveerd en die tegen 10:30 uur bij ons waren. De jongste (middelste op de foto), Julie COSTEROUSSE was 'prof de mat', maar zal vanaf september in de horeca gaan werken omdat zij een beetje teleurgesteld is in de hedendaagse jeugd die volgens haar niet meer te motiveren is voor de studie. De linkse op de foto was Maryse BARDIN, die maakt altijd van alles mee, zodat ze eigenlijk niet over haar beroepsleven verteld heeft. Met haar zijn we de eerste avond bijna naar de kliniek gemoeten. Ze was vergeten dat als je bij ons uit de badkamer komt, er twee trapjes zijn en... ze viel er dus met een hels gebonk af... Al haar spullen lagen verspreid in de gang, en toen we gingen kijken zat zij op den 'entresol' te lachen... te lachen... De oudste (rechts op de foto) was Veronique BERTRAND, die een café heeft in Parijs (75015) en die van het stille type was.

Van WIVO 24 april 2011

Bij hun aankomst hebben we ze wat laten bekomen van de reis (ze moesten al voor drie uur 's morgens klaar staan voor het vertrek...) en hebben gegeten rond 11:15 uur, want ze werden reeds om 12 uur terug verwacht om in Antwerpen te gaan optreden.
Na de optredens en het bezoek aan de stad, waren zij om 18 uur terug aan de Rozenkrans zaal, daar werden ze verwacht voor het avondmaal (pasta bolognaise). Aansluitend was het verbroederingsavond, waar elke groep iets uit zijn repertoire ten beste gaf. Ik heb hiervan geen foto's genomen, maar wel van de festival dag zelve.
Passzondag ben ik al vroeg naar de bakker gereden voor verse pistolets en croissants. Onze gasten waren precies uitgehongerd... maar vonden het "copieuze" ontbijt heel tof!
Tegen 9 uur moesten ze dan aan het lokaal zijn om zich om te kleden voor de Paas-mis die om 10 uur begon in de kerk van de H.Rozenkrans.

In de kerk brachten de groepen uit Schotland en Frankrijk mooie liederen naar voren. Ook werden zij erg betrokken in de voorbeden en offergave.
Hieronder het koor van "La Bourrée de Paris" en de doedelzakspelers van "The Dunedin dancers".
Van WIVO 24 april 2011
Van WIVO 24 april 2011
Na de mis was er dan een receptie in de Rozenkrans zaal, gevolgd door het middagmaal "soep en frieten met varkesngebraad" en dan de eigenlijke "Festival voorstelling" om 15 uur.

Van WIVO 24 april 2011

Hierin traden eerst de kinderen van De Kegelaar op, dan de jeugd, daarna "The Dunedin Dancers" , dan "La salterelle de Wavre", daarna de grote Kegelaarkes en als laatsten "La Bourrée de Paris", waarbij 'ons' Julie accordeon speelde.

Van WIVO 24 april 2011

Voor meer foto's kan je deze link gebruiken.

s'Avonds was er dan een broodjesmaaltijd voorzien en om de dag af te sluiten een verbroederings bal waarop elke groep enkele dansen moest aanleren aan de anderen...

De maandag om 10 uur moesten onze Franse gasten aan de kerk klaar staan om terug te keren via Brussel. Ik heb ze afgezet en ben direct terug gekomen want tegen 12 uur verwachtten we reeds onze volgende gasten (Beernemnaren) voor een copieus diner... om daarna samen naar Posseleest te trekken waar we met de ganse familie eitjes gingen rapen!!! 't was er tof!

dinsdag 19 april 2011

Festival van de Belgische Film in CC De Kern

Vandaag, dinsdag 19 april 2011 om 14.30 uur gaan we kijken naar de eerste film, "SMOORVERLIEFD" (90 min) van Hilde Van Mieghem.
Korte inhoud :
Regisseur Hilde Van Mieghem zoomt in op het turbulente leven van vier sterke madammen : tienerdochter Eva, haar moeder Judith (Veerle Dobbelaere), tante Barbara (Wine Dierickx) en grote zus Michelle (Marie Vinck) die er gezellig onder één dak samen een potje van maken. Eerste verliefdheid, serial dating, ongebluste lust, affaires, kinderwensen, stomende vrijscènes en onverwoestbare oude liefde kruiden het wat chaotische bestaan van deze vier vrouwen. Ze zijn mooi, moedig en verstandig, maar soms weten ze het ook even niet meer... Een speelse film met vaart waarin Van Mieghem een ode aan de romantiek wil brengen. Als voornaamste mannelijke tegenspelers noem ik Koen De Graeve, Koen De Bouw en Kevin Janssen.

Morgen woensdag is er dan de tweede film : "TURQUAZE" (95 min) van Kader Balci.
Korte inhoud :
Nadat ze hun vader hebben begraven in Istanbul, keren Timur (28) en zijn twee broers, Ediz (36) en Bora (16), terug naar Gent. Hun moeder blijft achter in Istanbul. De drie broers hervatten hun leven maar moeten op zoek naar een nieuw evenwicht. Terwijl Ediz de dominante vader speelt die het niet zo begrepen heeft op België, en Bora met verkeerde vrienden domme dingen doet, probeert Timur zijn vaders droom te realiseren nl. trompet spelen bij een fanfare. Sarah, de vriendin van Timur, vindt dat cool, tot ze merkt dat hij amper nog oog heeft voor haar... Wanneer ze dan beslissen met hun relatie naar buiten te komen, wordt dat nieuws niet zo positief onthaald.
Turquaze brengt een ontwapenend eerlijke kroniek van een Turkse familie in Gent… Turks voor beginners!

Overmorgen donderdag sluit dit festival dan af met de film : "ZOT VAN A" (120 min) van Jan Verheyen... De avondvoorstelling is nu al helemaal uitverkocht!
Korte inhoud :
“Zot van A” is een romantische komedie over vijf koppels met grote en kleine liefdesperikelen. Anna is gescheiden van Bruno nadat die vreemd ging met de schooljuf van hun zoontje Boris. Haar piepjonge minnaar kan echter maar tijdelijk voor wat afleiding zorgen... Het huwelijk van Arno en Lydia, Anna's beste vriendin, heeft in ieder geval meer weg van het perfecte voorbeeldhuwelijk... hoewel ? Bij Alain en Fred is alles één en al rozegeur en maneschijn, want ze staan op het punt te trouwen... of gaat het feest toch niet door? Astrid, de zus van Alain, werkt in een juwelenshop en hoopt iedere dag opnieuw dat haar prins op het witte paard voor de deur staat. De avances van 's lands meest begeerde vrijgezel, Paul, heeft ze helaas niet door... En dan is er tenslotte Annette die tijdens haar zoektocht naar een verdwenen Sint zichzelf én haar ware liefde ontdekt.

Commentaar op de eerste film.
Voor de namiddag vertoning waren er nog verschillende plaatsen, maar de avondvertoning is volledig uitverkocht! De film zelf dan ... Goed en vlot gespeeld met vele mooie herkenbare beelden van Antwerpen. Hevige liefdesscènes, maar ook diep gevoelige stukken. Kortom wij hebben ervan genoten.
Commentaar op de tweede film.
Hier zat meer verhaal in en het was een reflectie van de werkelijkheid. Hoe een allochtoon zich voelt in een vreemd land, en moeite heeft om het evenwicht te vinden tussen zijn traditionele ideeën en het leven waarin hij hier gedompeld wordt. Op sommige momenten echt ontroerend en op andere momenten dan weer 'hard' geconfronteerd met de werkelijkheid. Deze film heeft ons meer geboeid dan de vorige.
Commentaar op de derde film.
Het was nen hele schone ontroerende film zei ons Marie-Jeanne. De verschillende verhaallijnen liepen over in elkaar en het geheel bleef de aandacht opeisen. Tof ! Iedereen zou die moeten zien, vooral diegenen die "Zot van A" zijn!

maandag 18 april 2011

Test

Dit is een test om vanuit een ander e-mail adres iets op mijn blog te plaatsen...
Op mijn originele account ( en Picassa ) is er geen plaats meer voor supplementaire foto's, dus heb ik een tweede account aangemaakt

Op Bezoek naar Deinze op zondag 17 april 2011

Zoals beloofd zijn we zondag naar Deinze geweest om eens te zien hoe onze jongste spruit het stelt.

Van Wilrijks nieuws voor de Borskes

Van Wilrijks nieuws voor de Borskes

Ik moet iedereen geruststellen. Hij ziet er goed uit. Zijn bronchitis schijnt genezen te zijn en hij lijkt ook minder last te hebben van apneu. 't Is te hopen dat het zo blijft en dat hij zonder problemen kan opgroeien.

Van Wilrijks nieuws voor de Borskes

Ons Jaana heeft ondertussen toch iets opgelopen in het ziekenhuis. Zij heeft last van groene 'snottebellen' die soms ook een uitweg zoeken langs haar ogen... Dagelijks goed met fysiologisch water deppen blijkt te helpen. Maar ook zij ziet er voor de rest niet slecht uit. Ze speelt en ravot en genoot kennelijk van onze aanwezigheid.

Van Wilrijks nieuws voor de Borskes

Onze kleinste eet goed, maar wordt nog constant in de gaten gehouden zodat men gerust kan zijn dat er niets gebeurt dat we niet graag hebben.

Van Wilrijks nieuws voor de Borskes

Om ons wat nuttig te maken heeft ons MJ de ganse beneden onder handen genomen en heb ik me 'onledig' gehouden in de tuin en met het af en toe in mijn armen houden van Tinus (voor het laten van boerkens...)
In de namiddag hebben we ook deeg gemaakt voor koekjes die ons Jaana vandaag gaat meenemen naar de creche, want vandaag wordt het haar laatste dag aldaar. Tijd om die af te bakken hebben we niet meer want het was ondertussen al 20:30 uur geworden en dus tijd om huiswaarts te keren. Onze Jan heeft ze daarna dan nog afgebakken en ze blijken goed gelukt te zijn.

vrijdag 15 april 2011

Toneel " Een vreemde luis in huis" in het E.W.T.

Gisterenavond zijn we met Marcella en Louis naar het EWT (Eigentijdse Werkgroep Toneel vzw) in Deurne geweest. Ze speelden er "Een vreemde Luis in huis" een komisch stuk vol humor, gevoelens en ontroerende momenten.
Eerst hebben we hier in WIlrijk "tagliatelli met groene groenten en blauwe kaas" gegeten volgens het recept van Jeroen Meus (van het TV1 programma "Dagelijkse kost"). Het was weeral eens iets heel anders en voortreffelijk klaargemaakt door ons Marie-Jeanneke. Tegen 19:30 uur zijn we dan vertrokken via de Esso-express" in Mortsel om nog wat goedkopere (!? --> 1,308 €) diesel te tanken. Om 20:30 uur is het spektakel dan begonnen.
Het decor stelde de woonkamer en keuken voor van de krotwoning van Martha, een vrouw met een heel groot hart. Zij ontfermde zich over een stel daklozen die allemaal een verleden met zich meeslepen maar hier dankzij haar, zeer gelukkig en in harmonie samenleven. Uiteraard kibbelen ze, plagen ze mekaar (in typisch Antwerpse dialect en uitdrukkingen) en maken samen toch ook enorm veel lol. Ze waren allemaal zeer blij dat ze die tweede kans gekregen hadden.
De boel wordt dan nog opgevrolijkt door een buurvrouw die op tijd en stond (vooral rond etenstijd) een bezoekje brengt en ook meneer pastoor vindt af en toe de weg naar deze parochianen want Kerstmis staat voor de deur. "Hoe meer volk, hoe meer vreugd denkt Maria, want ze nodigt voor de Kerst zelfs nog een eenzame uit.
Het was echt lachen geblazen op sommige momenten, maar op andere momenten werd het muisstil en kon men zo de ontroering van de aanwezigen voelen. Bij het einde kregen de spelers dan ook een minutenlang applaus en kon iedereen tevreden huiswaarts.

Van Nieuws voor de Borskes

Tijdens de pauze drinken we altijd gezellig iets aan de bar en na de voorstelling trekken we huiswaarts, waar we meestal nog wel iets drinken. Gisteren echter niet want tante Marcella voelde zich niet al te best en wou naar huis om een goeie grog te drinken en dan haar bedje in te duiken. Wij zijn dan ook maar gaan slapen en 's nachts heb ik gedroomd dat ik overvallen werd en ik begon te boksen met... MJ die mij wakker riep met "Stop nu eens Rik!"

donderdag 14 april 2011

Tinus en Tinne terug thuis op 13/04/2011

Gisteren namiddag kreeg ik een SMS van Tinne dat ze naar huis mochten...

Tinus ademt terug beter (piept niet meer), heeft geen koorts meer en zijn bloedonderzoek was OK.
Onze Jan is ze gisteren gaan halen en 's avonds hebben ze een lang gezellig groeps-knuffelmoment gehad waarin ik ze stoorde (eigenlijk alleen om te horen hoe het ermee gesteld was).
Ik heb ze met rust gelaten en later op de avond heeft hij mij terug gebeld om de ganse uitleg te doen. Dus het ziet er beter uit met ons Tinusje en thuis slaapt hij blijkbaar ook beter dan in het ziekenhuis. Dat is niet moeilijk; ik denk dat iedereen die indruk of ervaring wel heeft. Nog iets... in den tijd toen onze Koen zo lang in de kliniek gelegen had is hij ook maar goed beter geworden als hij mee naar huis mocht!

Onze plannen om daar enkele dagen te gaan house- en baby-sitten zijn dus tijdelijk opgeschort. Wij zullen nu zondag eens gaan kijken hoe het ermee staat en zien of we nog iets kunnen doen.

dinsdag 12 april 2011

Bezoek aan Tinus en Tinne in het ziekenhuis van Deinze

Gisteren zijn we met Dries, Amelie en Stef op bezoek geweest bij ons Tinusje in de kliniek van Deinze. s' Morgens zijn we ze thuis gaan ophalen en vertrokken richting Deurle, om eerst Jaana te gaan afhalen in het Museum waar Jan(us) werkt. Vandaar naar het ziekenhuis omdat Tinne gevraagd had om de nodige documenten te komen afhalen, waarmee ik dan in het UZ Gent een "alarm apparaat" voor het controleren van de ademhaling en de hartslag. Inderdaad Tinus is nog steeds niet genezen. Men heeft vastgesteld dat hij een bronchitis heeft en bij onderzoek in de kliniek bleek dan ook dat hij nog apneu heeft en daardoor een verhoogde kans op wiegedood. Daarom moesten zij dat apparaat hebben alvorens hij naar huis mocht komen. Dus nog een nachtje blijven vertelde men daar. Uiteindelijk blijkt men er toch niet gerust in te zijn en heeft men Tinne voor de keuze gesteld om antibiotica te geven of nog een tijdje in de kliniek te blijven. Het wordt dus afwachten hoe lang ze nog zullen moeten blijven. Onze algemene indruk van het kind was dat hij er goed uitzag, meer kleur had dan enkele weken geleden, maar zijn hoest was niet normaal voor een baby...

In Gent heeft men mij een grondige uitleg gegeven van dit apparaat, maar men stond erop dat de ouders, of ten minste één van hen dezelfde uitleg zouden komen volgen binnen de kortst mogelijke tijd. In totaal ben ik van 13:00 uur tot 17:30 uur weg geweest om dit alles te regelen. Om het verder gebruik van dit apparaat goedgekeurd te krijgen moeten dan moeder en kind ook nog eens een nachtje doorbrengen op de afdeling K10 van het UZ in Gent om hem van nabij te volgen.

We wilden eigenlijk op tijd terugrijden en dan thuis "kriekjes met ballekes" eten, maar gezien het al zo laat was en we niet in de file wilden staan hebben we besloten om 's avonds nog in Deinze te eten en daarna te vertrekken. Tegen 21 uur hebben we dan de kinderen terug thuis afgezet.

Vandaag zijn ze dan hier de kriekjes met ballekes komen verorberen!
Om onze Jan en Tinne te helpen gaan we voorstellen om van vrijdag 15/04/2011 tot maandag 18/04/2011 op ons Jaana te gaan letten en wat te helpen in het huis (schilderen van den trap?) zodat er weer iets meer in orde is tegen moeder en zoon terugkeren uit de kliniek. Voor de vrijdag kunnen we niet omdat we donderdagavond nog naar het EWT gaan met Marcella en Louis en voor dinsdag, woensdag, donderdag enz hebben we al afspraken op onze agenda staan.

zaterdag 9 april 2011

Oliver

Gisteren zijn we ( met het verjaardagsgeschenk van mijn kinderen en schoonkinderen ) naar de musical OLIVER gaan kijken.
We zijn op tijd vertrokken met de bus 500 (hier aan de tunnel) tot aan de nationale bank. Na een mooie wandeling via de Leopoldstraat naar de Meir zijn we dan richting Stadsschouwburg getrokken waar we op een terrasje in de zon genoten hebben van een verfrissend wit wijntje en een blonde Leffe.
Om half zes werden we verwacht in het theater restaurant "GUSTO" waar we konden genieten van een heerlijk menu. Onze jassen werden rechtstreeks in de vestiaire van de zaal gedeponeerd, zodat we die enkel na de voorstelling moesten afhalen. We zijn dan begonnen met een aperitief van 't huis (Cava met een scheutje cassis) gevolgd door een lekker voorgerecht "Bavarois van tomaat met lauwe mosseltjes en chermoula (dit gaf er waarschijnlijk de Marokkaanse toets aan). Ondertussen hadden we een karafje rode wijn besteld (een Spaans wijntje : 'Navarra 2005') waar we al van konden genieten alvorens ons hoofdmenu geserveerd werd. Dit werd een "Kalfsfilet Pur" gevuld met spinazie en salie met gekonfijte aardappelen. Het was een zeer fijn gerecht, alleen vond ik dat we wat weinig aardappeltjes kregen... Als afsluiter was er koffie en heb ik nog een dessert genomen; een "crème brulée". Tegen half acht waren we klaar en konden we naar de theaterzaal. We zaten op rij 9, maar eigenlijk was dit de vijfde rij, want de eerste rijen waren omgetoverd in de "orkestbak".
Héél goei plaatsen, bedankt iedereen!

De show zelf was overweldigend. Het was een grandioos spektakel met zoveel deelnemers... Enorm goede stemmen en het boeide mij echt. Ik had dit echt niet verwacht...

Op onze rij waren naast ons nog twee plaatsen vrij. Na de pauze werden die ingenomen door één jongen die enkel meespeelde in het eerste bedrijf en de moeder van een kind dat in het tweede deel moest spelen.
De plaatsen die niet verkocht waren werden bezet door ouders van kinderen die meededen, zodoende zaten wij eigenlijk juist voor een groep ouders die de voorstelling al verschillende keren hadden meegemaakt. Vijf minuten voor het einde viel de mengtafel van het geluid uit. Volgens onze achterburen was dit de eerste keer dat er pech mee gemoeid was. Na iets meer dan vijf minuten was het verholpen en ging de show verder.
Om 22:30 uur was het afgelopen en zijn we naar de bushalte getrokken aan de Nationale bank, om daar terug de 500 te nemen richting Boom. Om 22:50 was de bus daar en om 23:20 uur waren we terug thuis.
We hebben genoten van dit mooie avondje! Nogmaals bedankt allemaal!

Van Nieuws voor de Borskes

donderdag 7 april 2011

Eén week verder

Tja, we zijn dus ruim één week verder. Ik moet veel minder hoesten en ik voel me beter, doch heb af en toe nog wel een koorts aanvalleke en hoofdpijn. Denkelijk ga ik niet verder op zoek naar wat ik mankeer. Gisteren heb ik op "honinguitwilrijk" een potje koninginnebrij besteld. Dit zou mij er zeker moeten bovenop helpen. De wachttijd om er aan te geraken is echter veertien dagen (omdat er zo weinig van geproduceerd wordt) Dus nog even wachten voor ik een kuur kan beginnen.

Erger schijnt het te zijn met onzen Tinus, ons allerjongste aanwinst. Tinne is gisteren met hem naar de kliniek getrokken omdat hij last had van zijn ademhaling. Men heeft ze daar allebei gehouden... Tinus in observatie omdat ze vreesden voor longontsteking of RVS!
Wat is dit?
Het Respiratoir Syncytiaal virus (RSV) is een verkoudheidsvirus verwant aan het griepvirus. (RVS= respiratoir verkoudheidsvirus). Het veroorzaakt een infectie in de luchtwegen. Het RSV is de belangrijkste oorzaak van luchtweginfecties bij jonge kinderen. RSV is het enige respiratoire micro-organisme dat bij zuigelingen (van zes weken tot zes maanden) ondanks moederlijke antistoffen toch ziekte veroorzaakt. Bijna ieder kind maakt de infectie op zeer jonge leeftijd door. Ook komen veelvuldig herinfecties voor. Iedereen kan besmet worden, maar het kan vooral ernstig zijn voor jonge kinderen. Ongeveer 2% van de zuigelingen met RSV moeten opgenomen worden in het ziekenhuis. Bij ex-prematuren is dit veel hoger.
Het RS-virus is heel seizoensgebonden. Het komt vooral voor in de wintermaanden, van oktober tot maart. Momenteel bestaat er nog geen vaccin tegen RSV. (uit www.gezondheid.be)
Van Nieuws voor de Borskes

Vanavond weten we meer en hopelijk is het niet al te ernstig en hoeven we ons geen zorgen te maken!