Bijdragers

dinsdag 7 juni 2011

BORS W.E. in BRISY (GOUVY) gîte " SOL BATTIRE "

Als voorwacht zijn wij vertrokken op maandag 30 mei 2011 rond 13 uur. Zonder grote verkeersproblemen zijn we in Brisy aangekomen rond 15:15 uur. De eigenaar en de poetsvrouw waren nog druk doende. Alle formaliteiten werden vervuld en de poetsvrouw was tegen 15:30 uur weg, de eigenaar een uurtje later. Na ons geïnstalleerd te hebben en iets gegeten zijn we nog een korte wandeling gaan maken tot boven op den berg, waar we van de omgeving genoten hebben en enkele foto’s genomen. Daarna hebben we nog foto’s genomen van het huis “SOL BATTIRE”, zowel binnen als buiten, hebben nog wat TV gekeken en zijn op tijd gaan slapen.

Uitzicht op onze GÎTE ( van : BORS-WE-juni 2011 )


Bonneke boven op onzen 'berg' ( van : BORS-WE-juni 2011 )

Den dinsdag was een dag om snel te vergeten, want het was geen weer gewijs. We hebben een autorit gemaakt die ons door een deel van het groot-hertogdom Luxemburg voerde om te eindigen in Wemperhard waar we in het Kaufhaus “Massen” inkopen gedaan hebben voor de komende dagen; en diesel getankt aan 1,265€ ! ’s Avonds was het weer al wat beter en hebben we een wandeling van iets meer dan een uur richting Retigny gemaakt.

De living en de keuken van onze gîte ( van : BORS-WE-juni 2011 )

Zicht op de kamer van Raf en joëlle ( van : BORS-WE-juni 2011 )

De woensdag kort na het middageten hebben we een grote wandeling van minstens twee uren uitgetest. Sophie, Bart, Dries, Amelie en Stef zijn aangekomen rond de tijd dat wij terugkwamen van de wandeling (ong. 16:30 uur). Gezien zij ons wilden uitnodigen voor een etentje en wij mochten kiezen hadden we in de voormiddag al wat zaken opgezocht, zodat we enkele mogelijkheden op een rijtje konden zetten. We besloten van eens te proberen in de plaatselijke Bistro “Chez De Rick”. Gezien die geen frietjes serveerde en onze Stef liefst frietjes wou eten zijn we naar Houffalize gereden in de hoop dat de restokes daar convenabel waren. Onze keuze viel dan op een Italiaans restaurant waar ze ook Belgische keuken serveerden. Bart en Sophie namen Pizza, Stef enkel frietjes en Dries en Amelie forel en Bonneke en Bompa een menuke bestaande uit een voorgerecht en als hoofdgerecht “forel” met achteraf een tas koffie. Als afsluiter nam iedereen (buiten Bompa) nog een “Blanke Dame”. Al met al hebben we goed gegeten vonden allen, en voor een betaalbare prijs. We hebben dan nog een mooie wandeling gemaakt in Houffalize en zijn tevreden naar “huisje Ardennen” gereden!

Gezellig aan de tafel ( van : BORS-WE-juni 2011 )

Kamer van Bonneke en Bompa ( van : BORS-WE-juni 2011 )

Jaana en Stef in het brubbelbad ( van : BORS-WE-juni 2011 )

Den donderdag middag hadden we “koude schotel” voorzien voor ons en Bart en familie. Nu bleek dat de anderen ook hongerig waren en ze met mondjesmaat toekwamen hebben we het eten wat moeten verdelen. Toen ze aankwamen hebben we de slaapkamers verdeeld; ze hebben zich geïnstalleerd en we hebben de taken verdeeld… de afwas-ploeg, de eetkamer-ploeg en de vrijëtijds - ploeg…
Bonneke en Bompa waren ook verantwoordelijk voor het avondeten en dat bestond uit “varkensgebraad met bloemkool” en voor de vegies “kaaskroketten met bloemkool”. Na het eten en de afwas hebben we ons gezellig bij elkaar gezet en hebben wat gebabbeld en TV gekeken …

Zicht op de gîte van iets hoger op de straat! ( van : BORS-WE-juni 2011 )

Het ontbijt van de vrijdag was voor Bart en Sophie; het werd een verrassingsontbijt op basis van creatieve spontane ideeën. ‘s Middags was het aan Tinne en Jan om te koken. We kregen “omelet met groentjes op Chinese Janus-wijze". Dit viel bij iedereen in de smaak. ’s Avonds waren het boterhammen met charcuterie door Raf en Joëlle. We hebben in de voormiddag een korte wandeling gemaakt, die halverwege door Tinne en Jan ingekort werd (vanwege middageten),

Tijdens een wandeling ( van : BORS-WE-juni 2011 )

en zijn op het terrasje van "Chez de Rick" een aperitiefje gaan drinken. Die lokale trippel LUPULUS viel bij het mannelijk deel heel goed in de smaak, terwijl de "Amelie myrtille" dit deed bij het vrouwelijk deel!

Op het terras "Chez de Rick" ( van : BORS-WE-juni 2011 )

De zaterdag hadden we besloten om na het ontbijt, dat verzorgd werd door Koen en Caroline (pannekoeken, verse fruitsla, youchourt en verse havermoutpap (voor diegenen die het besteld hadden), ons luchpakket klaar te maken om tegen half elf richting Bovigny te trekken waar we konden ontdekken hoe onze voorouders leefden. Dit alles in de 9e editie van “Au bon vieux temps” of “Vroeger” of “ Wie in alten Zeiten” of nog “In the good ald days”. Gezien ons Jaana koorts maakte (?!) zijn Jan en Tinne met de kinderen in de gîte gebleven en is de rest dus naar Bovigny gereden.
Voor dit weekend is gans het dorp Bovigny (één van de deelgemeenten van GOUVY) helemaal omgetoverd in een dorpje van vroeger. Er zijn meer dan 50 standhouders en men kan er verschillende oude ambachten aan het werk zien, zoals het smeden, het beslagen van paarden, het hooien, het dorsen, het ploegen, het rietvlechten enz. Natuurlijk zijn er ook allerhande boerderijdieren te zien, zoals paarden, koeien, ezels, schapen (die geschoren werden), varkens (één werd er geslacht en door een beenhouwer vakkundig versneden), kippen, konijnen enz. Er waren twee koetsen (paardentrams) voorzien die de kinderen door het dorp reden. Er was ook een bakkerij met twee ovens links en rechts in het dorp, waar ambachtelijk brood en vlaai gemaakt werd.
De algemene toegangsprijs was 4 € per persoon, maar gezien wij er al waren om half twaalf en het pas tussen 13 en 14 uur begon hebben wij enkel betaald voor diegenen die terug buiten gingen om in de auto ons luchpakket te gaan halen.
Ha ja, omdat het toch nog te vroeg was hebben we eerst eens geprobeerd om de brouwerij “LUPULUS” in het dorp COURTIL te bezoeken, maar deze is op zaterdag gesloten. Van de eigenaaar van onze gîte waren we te weten gekomen dat deze brouwerij opgericht werd door de stichters van de brouwerij “ACHOUFFE” die ze in 2004 verkocht hebben… aan MOORTGAT! We gaan proberen van maandag eens langs te gaan om de specialiteiten te halen en mee naar Wilrijk te brengen…
Foto's van Bovigny ontbreken omdat ik mijn toestel niet had meegenomen. Kan er iemand enkele foto's hiervan bezorgen?
’s Avonds was er dan de lievelingsschotel van onzen Dries “gevulde paprika’s met rijst”, wat zo stilaan een klassieker begint te worden bij Bart en Sophie.

Zicht op de sauna, brubbelbad en stoomcabine ( van : BORS-WE-juni 2011 )

De zondag hebben we als ontbijt genoten van verse pistolekes, croissants en chocoladekoeken geleverd door Raf en Joëlle. Gezien we bij het naar den bakker rijden in Gouvy een “brocanterie” gezien hadden, wou ons Joëlle daar eens langs gaan. Caroline, Koen, MJ, Dries en natuurlijk Raf (als chauffeur) gingen ook mee. De rest maakte zich klaar voor een wandeling van een uur of twee die langs de “Moulin de Bistain” ging. Onderweg waren we tot de conclusie gekomen dat er niemand geld bijhad… Dus van de dorstigen laven of de hongerigen te eten geven zou niets in huis komen.
Tot onze grote verrassing zagen we bij aankomst aan de Moulin een hoop bekende gezichten… en die hadden wel geld bij! Dus we konden iets drinken… Na een halfuurtje rust zijn we dan verder gewandeld naar de bovenkant van de heuvel om daarna terug in “Sol Battire” aan te komen. Ondertussen waren de anderen (met de BMW) natuurlijk al lang terug en stond het eten praktisch klaar. Als middagmaal hebben we dan “hete hond met zuurkool” gegeten, wat heel goed meeviel door de goede worst die in Colruyt aangekocht was. Na het middagmaal werd er aan de afwas begonnen en begon iedereen in te pakken. Raf en Joëlle waren eerst weg, ik schat zo rond half drie, dan Koen en Caroline, daarna Sophie, Bart, Dries en Amelie en als laatsten Tinne , Jan en de kinderen.

Algemeen zicht vanop een wandeling... ( van : BORS-WE-juni 2011 )

Ondertussen hadden we Stef in zijn bedje gelegd, maar na een dik kwartier bleek die aan ’t wenen te zijn omdat hij niet kon slapen. We hebben hem er uit genomen en zijn naar Bovigny gereden om nog eens naar de 9e editie van “A BON VÎ TIMPS” te gaan. Tegen dat we er bijna waren sliep hij natuurlijk in de auto. Ik heb hem dan tot op het terrein gedragen en we zijn direct een tent ingetrokken om iets te gaan drinken. Ik was zodanig bezweet dat ik hem op een bank wou neerleggen. Direct werd hij wakker en wou natuurlijk naar alles gaan kijken. We hebben eerst iets gedronken, dan een rondrit gemaakt op de “paardentram” en toen we goed en wel de ganse tour nog eens te voet wilden afleggen begon het serieus te gieten (tussen 17 en 17:30 uur), moesten we gaan schuilen en zijn dan maar terug gekomen.

Zicht op Retigny vanop onze wandeling er naartoe ( van : BORS-WE-juni 2011 )

Ik had ondertussen van Sophie al een SMS-ke gekregen dat ze zo lang in de file hadden gestaan op de E25 en dat er zich problemen voorgedaan hadden in Luik (overstroming), zodat ik besloot eens te informeren in hoeverre iedereen al gevorderd was. Raf was iets na 18 uur pas thuisgekomen, Bart en Sophie zouden langs de E313 terugrijden, maar zaten nog rond Luik (en zijn rond 20 uur thuisgekomen) Koen en Caroline zaten juist voor de ring van Brussel in de geburen van Zaventem, en onze Jan en familie zaten nog altijd in de problemen in Luik… We hebben er mee gebeld en die zijn rond 21 uur pas thuisgekomen. Ze zijn echter onderweg nog iets gaan eten…

Stefke heeft 's avonds nog wat gespeeld en rond half acht is hij dan gaan slapen. Wij zijn rond half elf gaan slapen en hebben alle drie tot kwart voor acht 's morgens gepit!
Na het ontbijt zijn we beginnen opruimen, zijn we naar de brouwerij Lupulus gereden (en trippel gekocht die nog minstens drie weken moet liggen), hebben alles ingepakt en gewacht op den huisbaas om verder af te rekenen. Tegen 12:45 zijn we dan vertrokken richting Wilrijk waar we om kwart over drie aangekomen zijn.
We hebben genoten van een aangename week en hopelijk de anderen van een leuk W.E. in de provincie Luxemburg!

Geen opmerkingen: