Bijdragers

maandag 27 juni 2011

Tweede week in Canet...

Normaal gezien zouden we vandaag, maandag 27 juni 2011 naar Valencia trekken om daar enkele musea te gaan bezoeken. Gisteren kregen we echter de melding dat op maandag de musea in Valencia allemaal gesloten zijn. Daarom besloten we vandaag thuis te blijven. Van de voormiddag werden er boodschappen gedaan en tegen 14 uur zijn we dan afgezakt naar het dorp CANET om daar bij Paco iets te gaan eten.


Zoals altijd was het weer voortreffelijk. We hebben héél goed gegeten en gedronken voor 34 € in totaal voor vier personen.



Als we een tweede Caracillo bestelden kregen we die aangeboden van het huis! Tegen 17 uur waren we terug in Playa om nog wat te bekomen van de wandeling door de appelsienen velden bij een temperatuur van boven de 35 °C!!! Het was echt puffen!
Om 18 uur waren we al wat bekomen van de inspanningen en kon er begonnen worden met wat computeren... Morgen zullen we dus vroeg moeten opstaan om met de bus naar Valencia te vertrekken... Hopelijk is het dan nog niet te warm op de bus, zodat we daar zonder te veel zweten aankomen.

Dinsdag 28 juni 2011, zijn we heel vroeg opgestaan omdat we om 9:15 uur de bus voor Valencia wilden nemen in Puerto Sagunto. Dus eerst met de auto daar naartoe. In Puerto is men aan het werken en de bushalte waar we normaal zouden opstappen was verlegd. Gelukkig waren we nog op tijd. Om 10 over tien waren we aan het museum “MUSEU DE BELLES ARTS DE VALENCIA” dat we wilden bezoeken en dat zijn deuren om 10 uur opende. We hebben hier tot iets na den twaalven rondgehangen en genoten van de prachtige schilderijën. Toen we naar ons volgende doel wilden kwamen we tot de constatatie dat we de voorbereiding met schema en plannetje van Valencia niet bij hadden…

Van Reis Zuiden van Frankrijk (Trans-en-Provence) en Spanje (Canet d'en Berenguer)

Dan maar iets gaan drinken op een terrasje voor de kathedraal. Tegen 14 uur zijn we dan naar een klein restaurantje daar in de omgeving (“San Esteban”) getrokken en hebben er wederom voor weinig geld goed gegeten.

Na het middageten zijn we naar het “Muséo Nacional de Ceràmica” getrokken om dat te bezoeken. Het was er heel tof en het heeft ons tot 17:30 uur kunnen boeien.

Van Reis Zuiden van Frankrijk (Trans-en-Provence) en Spanje (Canet d'en Berenguer)

Dan moesten we terug de bus opzoeken en we waren een beetje verloren gelopen. Gelukkig hebben we op het bureau “Info Tourist” een plannetje van Valencia gekregen zodat we snel onze weg terug vonden. We waren tegen 18 uur aan de halte en de bus kwam er aan om 18:20 uur. Om 19:10 waren we in Sagunto, hebben voor mij nog een paar sandalen gekocht en zijn teruggekeerd naar Canet waar we direct genoten van een frisse pint.

Tegen 21 uur kregen we een “klein hongertje” en besloten om, na een douchke, nog iets licht te eten.

Woensdag 29 juni was het de feestdag van de patroonheiligen van de parochie van Canet (Petrus en Paulus) en waren alle handelszaken in Canet gesloten. Het was heet en drukkend warm zodat we besloten hadden van niet al te veel te doen en thuis te blijven om te kokkerellen (onze laatste warme maaltijd in Canet!)

Van Reis Zuiden van Frankrijk (Trans-en-Provence) en Spanje (Canet d'en Berenguer)

en te lezen. Tegen 18 uur zijn we dan nog eens tot de haven gewandeld en na nog iets gegeten te hebben zijn we tegen half twaalf gaan slapen.

Donderdag 30 juni zijn we om 7 uur opgestaan en na het ontbijt rond 8:30 uur vertrokken. Rond half twaalf waren we in de buurt van Barcelona en zonder veel problemen zijn we op onze bestemming geraakt tegen 16:45 uur na in totaal 730 km gereden te hebben.

Van Reis Zuiden van Frankrijk (Trans-en-Provence) en Spanje (Canet d'en Berenguer)

We hebben het nodige uit de auto gehaald en zijn direct daarna iets fris gaan drinken. Daarna zijn we in het parkje van het hotel rond de vijver gaan wandelen

Van Reis Zuiden van Frankrijk (Trans-en-Provence) en Spanje (Canet d'en Berenguer)

en zijn naar de kamer getrokken om even te rusten alvorens het eten wordt opgediend (19:30 uur)

Van Reis Zuiden van Frankrijk (Trans-en-Provence) en Spanje (Canet d'en Berenguer)

Na het avondeten dat zeer goed was zijn we tijdig gaan slapen om 's morgens fit te kunnen vertrekken naar onze laatste pleisterplaats "Le Moulin de Meslon" in Coust.
Onderweg zijn we nog eens afgestapt om in "Anglards-de-St-Flour" de brug te bewonderen:

Van Reis Zuiden van Frankrijk (Trans-en-Provence) en Spanje (Canet d'en Berenguer)

en daarna het dorp op de heuvel, "St-Flour"(15100) eens te gaan bewonderen

Van Reis Zuiden van Frankrijk (Trans-en-Provence) en Spanje (Canet d'en Berenguer)

Daarna zijn we dus doorgereden naar Coust, deelgemeente Meslon, waar men tegenover de oude molen een tweetal jaar geleden een "Chambre d'hôte" begonnen was. De ontvangst viel wat tegen omdat we veel te vroeg aankwamen. De mensen waren om half vier nog aan hun middagmaal bezig! We zijn dan eerst maar wat verder gereden naar St-Amand-Montrond om er te gaan voltanken. We hebben in dit stadje wat rondgelopen en tegen 18 uur terug gekeerd om ons wat te gaan opfrissen. Tegen 19:30 uur zijn we dan met de rest van de gasten gaan aperitieven... We moesten nog wachten op een jong Belgisch (Franstalig) koppel met een baby van 14 maanden. Toen we aan tafel konden, mochten we genieten van de zalige kookkunst van onze gastvrouw. Dit was géén gewoon keuken, we hadden hier te maken met een 'sterrenchef'. Het heerlijk voorgerecht van verse gaar gekookte groentjes, koud opgediend met vinaigrette (en met een lekker rosé wijntje opgediend) werd gevolgd door een mooie moot vis versierd met sliertjes van gekookte worteltjes en gourgetten, overgoten met een heerlijke saus en vervolledigd met een vormpje witte rijst. Hierbij werd een heerlijk sterke rode wijn van de streek geserveerd. Nadien kregen we een kaasschotel à volonté gevolgd door een sorbet van meloen; heerlijk! Als afsluiter kregen we dan nog een tas koffie!

Van Reis Zuiden van Frankrijk (Trans-en-Provence) en Spanje (Canet d'en Berenguer)


Na een welverdiende nachtrust zijn we op zaterdag 2 juli 2011 om 8 uur gaan ontbijten. Ook dit was goed verzorgd. We hebben de terugweg aangevat rond 9 uur. Tegen de middag waren aan de ring rond Parijs. Onderweg hadden we al ettelijke files (bouchons) gezien richting Zuiden, maar op de ring bleek dat nog eens zo erg te zijn! Gelukkig reden wij in de tegenovergestelde richting! Ik had dit nog maar juist gedacht of lap, we hadden er ook van! Over het laatste stuk ring (een tiental km) hebben we meer dan één uur gedaan. Tegen half twee zaten we dan op de A1 richting Lille... Om iets na de vieren hebben we dan de grens overgestoken en hebben telefonisch contact proberen op te nemen met Jan(us) en familie. Die hadden echter alle communicatie afgezet. We zijn er dan toch maar langsgereden (om sanitaire redenen) en vonden ze allen thuis; slapend...
Na een blitsbezoek zijn we dan huiswaarts gekeerd waar we tegen 18:30 uur aankwamen en konden beginnen aan de uitpak en de was... Het was een heel leuke en aangename vakantie.
Van Reis Zuiden van Frankrijk (Trans-en-Provence) en Spanje (Canet d'en Berenguer)



vrijdag 24 juni 2011

Eerste dagen in Canet d'en Berenguer

Na een weldoende nachtrust zijn we op 21 juni 2011 rond half acht opgestaan om tegen 8 uur te ontbijten. Verse stokbroden met goede boter, confituur en een grote tas koffie…

Van Reis Zuiden

In Ortaffa zijn we vertrokken rond twintig voor negen met zo’n 520 km voor de boeg. Nadat we via de secundaire wegen vertrokken waren heb ik vlug mijn “settings” van de GPS aangepast, zodat we langs de snelweg geleid werden. Rond de negenen reden we Spanje al in. Na enkele km was er een wegversperring met wel een twintigtal leden van de Spaanse politie. De laatsten in de rij gewapend met geweren in aanslag. Wij zagen er vredelievend uit en mochten zonder problemen verder. Een tiental km verder werden we verrast door werken aan de snelweg. Men ging een derde baanvak aanleggen. Dit heeft toch zeker zo’n vijftig km geduurd… Op sommige plaatsen mochten we maar 80 km/u, op andere plaatsen is de snelheid beperkt tot 110 km/u. Onderweg, juist voorbij Barcelona, zijn we gaan tanken aan 1,286 € / liter, schappelijker dan verwacht…

Tegen kwart na twaalf hadden we toch wel wat honger en zijn we in een wegrestaurant een “boccadillo” gaan eten met voor MJ een koffie en voor mij een vanille-milskshake (ik dacht dat het appelsiensap was…). Het smaakte echt niet bij mijn broodje… Daarna zijn we verder gereden om dan tegen 14:30 uur aan te komen in Canet. Hier werden we hartelijk ontvangen door Marcella en Louis, kregen direct iets te drinken aangeboden en zijn begonnen met het uitladen van de wagen. Ik kreeg mijn achterdeur (automatisch) niet meer dicht en heb geprobeerd met het uittrekken van de accu, niets hielp. Ik heb ze dan maar manueel dichtgedaan. Als het morgen nog niet beter is ga ik eens horen bij de OPEL garage in Canet.

Daarna zijn we even gaan wandelen tot aan het einde van de wandelboulevard van Canet, zijn teruggekomen en zijn iets gaan drinken in de “Jijonenca” het ijssalon-café hier schuin tegenover. Tegen 18:30 terug naar het appartement en wat te keuvelen, krant te lezen en wachten op het avondmaal. Een koude schotel voldoende overgoten met wijn. Tegen elf uur ons bedde in.


Van Reis Zuiden

Woensdag 22 juni besloten we om vanaf ’s morgens naar Puerto Sagunto te trekken (te voet) Louis wou zijn mails eens gaan nakijken in het cybercafé. We hebben daar wat rondgewandeld, naar de winkels gekeken en tegen 13:30 uur zijn we iets gaan drinken in de “Menchador Belmonte” in het centrum. Het zag er gezellig uit en Louis zei dat ze er al goed gegeten hadden. Dus wij bleven, want voor de prijs moesten we het niet laten… 8,5 € Alles inbegrepen! Op het menu van “Miercoles 22 de Juno”stond :

Primero : Ensalada Mixta / Gazpacho Andaluz casero / Paella Marinera / Guisado de ternera / Espaguettes Bolonesa

Segundo : Filete de Bacaladilla Rebozada / Perca a la Plancha / Pollo con salsa de verduras / Churrasco de ternera Guarnecido

Postres : Fruta del tiempo / Yogurt natural o fresa / Carpaccio de Pina / Queso tierno con miel

Bebida y Café

Als voorgerecht hadden we allen iets verschillend. Als ‘secundo’ hadden we drie verschillende zaken en als nagerecht hadden de anderen carpaccio de pina en ik watermeloen. Bij het eten twee flessen rode wijn ‘La Mancha’ en daarna nog elke een carrachillo. Het heeft ons gesmaakt! We zijn dan terug naar Canet getrokken waar we tegen 17 uur aankwamen. Nadat we ons wat hadden opgefrist, hebben we de gazet gelezen en tegen 21 uur gegeten om tegen 23 uur terug in bedde te kruipen.


Van Reis Zuiden

Woensdag 23 juni ben ik ’s morgens om brood geweest; eerst naar de Mercadona (die nog gesloten was (open van 9:15 - 21:15)) en dan naar de Consum (open van 9:00 - 21:30 uur). Na het ontbijt en de opkuis ben ik wat gaan zonnen en wandelen aan het strand, terwijl de anderen naar de Mercadona om inkopen gegaan zijn. Tegen half één kwamen ze mij dan vervoegen. We hebben heel de kustlijn nog eens afgewandeld langs de zee en zijn dan naar het appartement gekomen om eten te maken en te dineren. Het was weer heel goed en natuurlijk rijkelijk overgoten met de vorige maandag gekochte “Fitou”. Ik voelde mij een beetje moe en was toe aan een siesta. Van 16 tot 18 uur heb ik geslapen en ik voelde mij als herboren. We zijn dan tot 20 uur gaan wandelen, hebben ons laten afkoelen, zijn gaan douchen en dan begonnen aan het avondeten.

Licht slaatje als avondmaal... overgoten met de nodige vino tintovanuit Reis naar het Zuiden

en dan begon ik mijn verbrandde plekken te voelen.. Amaai, wat was ik verbrand op mijn billen en juist boven mijn zwembroek!

Het was die dag de feestdag van San Juan en tevens de kortste nacht en uiteraard de langste dag. Op het strand werd dit door de Spanjaarden gevierd... tot in de vroege uurtjes. Om drie uur hoorden we de laatsten (?!?) vertrekken. Maar voor de rest hebben we goed geslapen.

Op donderdag 24 juni zijn we rond 9 uur opgestaan, wassen, ontbijten en opkuisen en dan zijn we rond elf uur vertrokken naar Almenara een tiental km van hier richting Castellon...

Van Reis Zuiden

Hier hebben we 's middags ook goed gegeten... alles in voor 39 € voor ons vieren.

Van Reis Zuiden

Daarna zijn we hier naar de Jijonenca (cafetaria,bar, salon de té) gekomen om iets te drinken en dit verslag te updaten... Hier maken ze namelijk reclame voor hun "WIFI" aansluiting. Zonder problemen kregen we het passwoord en konden naar hartelust "internetten".

zicht vanuit "El Solimar" recht voren... vanuit Reis Zuiden


Daarna trokken we terug naar het appartement om alles verder af te werken van op het balkon, hetgeen ons aardig lukte.

Zicht vanop het balkon van El Solimar met linksonder "Jijonenca" uit album : Reis Zuiden


Zaterdag 25 juni werden we op een normale tijd wakker, hebben ontbeten en kregen dan telefoon van Anita. Hetgeen we niet verwacht hadden was gebeurd. Maria van de Ferre was die de nacht overleden… Ze was al wel ziek en was een behandeling met chemo bezig (nog maar pas een dikke anderhalve maand), maar het heeft blijkbaar niet mogen baten. De ganse dag heb ik ervan geweten. Ik was er precies met mijn gedachten niet bij. Ik stootte en glas wijn om en deed nog zulke rare dingen… Soit, in de loop van de dag hebben we niet veel meer gedaan dan gegeten, geslapen en gewandeld. Tegen negen uur ’s avonds hebben we dan met de Ferre gebeld om hem onze innige deelneming te betuigen. Hij had het heel moeilijk, maar vertelde dan wat er was gebeurd. Het is allemaal woensdag avond begonnen. Ze was in de namiddag wat gaan liggen op de zetel en vroeg tegen de avond om haar in bed te helpen want ze wou vroeg gaan slapen. Onderweg zakte ze als een pudding in elkaar en was het bewustzijn verloren vertelde hij ons. Hij belde de ambulance en de MUG en die waren daar snel. Ze hebben haar gereanimeerd, want ze had geen pols meer en ze ademde niet meer. Dan hebben ze haar naar St.Augustinus gebracht en daar hebben ze ze nog totzaterdagmorgen kunstmatig in leven trachten te houden, maar ze heeft dat zelfs niet meer gehaald. We zullen morgen een kaarsje gaan branden hier in de kerk want we zullen er waarschijnlijk met de begrafenis niet bij kunnen zijn…

Zondag 26 juni zijn we dan ’s morgens na het ontbijt naar de mis gegeaan in Canet dorp. Iets meer dan een half uurtje wandelen van hier, tussen de appelsienen velden. We kwamen er bezweet aan, want de temperatuur in de schaduw was hier al opgelopen toe 28 ° C. Je moet niet vragen wat dat was in de volle zon… Om 12 uur was de mis die door de eerste communiekantjes van vorige week nog druk bijgewoond werd. Na de mis kregen we allen een stuk brood ter ere van “Sacramentsdag’ (corpus Christi) en na het steunen van Caritas door het kopen van enkele rozen keerden we huiswaarts. Eerst hebben we geaperitiefd en dan een typisch Vlaamse schotel gegeten nl. “Friet met biefsteak”, alleen was de biefsteak op zen Spaans, dwz. Een dunne (leren) lap. Als postres was er vanillecrème voorzien en voor een heerlijke Carracillo zijn we naar de Jijonenca getrokken (1,7 € pp) Tegen half zes waren we terug thuis om de afwas in ’t machien te zetten en daarna nog een wandeling langs te promenade te gaan maken.



maandag 20 juni 2011

Naar Spanje

OP Maandagmorgen 20 juni 2011 zijn we dan rond kwart over negen vertrokken richting Spanje. Onderweg zijn we nog enkele wijntjes gaan proeven in FITOU...

Domain de la Rochelierre Uit verslag Reis Zuiden 2011

Als eerste stopplaats hebben we het "Domain de la Rochelierre" genomen, waar we heel vriendelijk ontvangen werden en we verschillende wijntjes geproefd hebben. We hebben 12 flessen gekocht die we nog minstens 10 jaar kunnen laten liggen en twee Cubitainers van 5 liter die we nog maximum twee jaar kunnen laten liggen. Ons kennende zullen die echter veel rapper gesneuveld zijn. Gezien we ook in de streek van de Corbières waren zijn we ook gestopt in "Les caves des Producteurs de Fitou" waar we een cubitainer Corbières en een cubitainer Fitou kochten om dan thuis van te genieten.

Caves des Producteurs de FITOU an Uit album Reis Zuiden 2011

Na 14 uur zijn we dan doorgereden naar Ortaffa, waar we om half vier aankwamen en voor een gesloten deur stonden. Het was pas van 17 uur toegankelijk. Dan zijn we maar in het dorpje gaan rondneuzen. Inderdaad, rondneuzen want groot is dat niet. Er is één café dat tevens 'hotel' en 'restaurant' is. Hier zijn we een fris wit wijntje en een 'presson' gaan drinken.

Chambre d'hôte "Mas du Tec" in Ortaffa Uit verslag Reis Zuiden 2011

Tegen 17 uur zijn we dan in onze Chambre d'hôte aangekomen waar alles er piekfijn uitzag. Alleen vond ik de kamer nogal klein, maar ze kamer kostte dan ook 20 € minder dan in ons vorig logement. Het eten werd pas rond 20 uur geserveerd.
Wilt ge meer vernemen over onze reis, kijk dan elke dag met de link van vandaag terug, want van updates wordt ge niet automatisch op de hoogte gebracht!
Als ge dus van ons verblijf in Trans-en-Provence het allerlaatste wilt lezen ga dan naar mijn blog via deze link !

dinsdag 14 juni 2011

Reis Zuiden Deel 1 --> TRANS-en-PROVENCE Vanaf zaterdag 11/06/2011

Vertrokken zaterdagmorgen om 7:45 uur. De Km stand van de auto was op dat moment 37621. In Luxemburg hebben we voor ’t eerst 17,5 l diesel getankt aan 1,25€/l . Na een dikke 400 km zijn we dan aan de péage gekomen en hebben bij het verlaten van de Autoroute in Belleville 24,6 .€ betaald met Mastercard. Onderweg zijn we juist voor Nancy nog een broodje gaan eten in een wegrestaurant. Van Belleville naar onze Chambre d’hôte was nog enkele km die we zonder veel problemen overbrugd hebben. Het adres dat ik opgegeven had was door GPS niet gekend. We zijn aangekomen om 15:45 uur. Onze gastvrouw liet ons direct onze kamer (Chambre Framboise) zien, en die beviel ons zeer. In de badkamer waren ook handdoeken en washandjes voorzien en een haardroger; kortom, een B&B van topkwaliteit. Zij vertelde ons dat we tegen 19 uur zouden kunnen dineren, of dat ze tegen dan samen met ons en de andere gasten zou apéritieven.

Buitenzicht op onze kamer in de Chambre d'höte van TAPONAS Reis Zuiden

Ondertussen was er een Waals koppel met een tweeling van drie jaar aangekomen en de man was zich een fles ‘rosé’ gaan halen. Hij vroeg of we met hem een glaasje wilden mee drinken. Wij zeggen nooit nee tegen zo’n voorstel en hebben gezellig met hem geaperitiefd. Om 19 uur werden we dan door Brigitte uitgenodigd voor het avondmaal natuurlijk ook vooraf gegaan door een aperitief (rosé schuimwijn met toastjes met tappenade.). Hierna volgde dan het hoofdgerecht, “boeuf” met princeskes en tomaten met gebraden aardappeltjes. en een picet wijn van 46cl per twee personen. Het was heel goed. Dan kregen we verschillende soorten kaas met een stukje brood, daarna nog een fruitsla van verse vruchten en als afsluiter koffie met zelfgemaakte koekjes. Voldaan zijn we rond half tien naar onze kamer getrokken en zijn practisch direct gaan slapen.

's Morgens aan de tafel in onze Chambre d'hôte van Brigitte... Reis Zuiden

’s Morgens werd ons een typisch Frans ontbijt voorgeschoteld (zelfgemaakt brood en brioche koeken en veel verschillende soorten confituur. We zaten met 10 personen aan het ontbijt, want er was ’s avonds ook nog een ander koppel met twee grote kinderen toegekomen.

Na het eten hebbben we afgerekend en zijn rond 8:45 uur vertrokken richting Zuiden. Dan zijn we rond Lyon verder gereden en hebben terug péage betaald in Lancon. Juist na de péage zijn we nog even gaan tanken want ik dacht dat we er niet zouden geraken met de diesel die we nog hadden. Ik tankte daar tegen 1,47 € / liter, hetgeen ik veel vond. Toen we aan Aix en provence kwamen was het half één en we we waren nog 100 km van onze bestemming We besloten van dat laatste stuk binnendoor te rijden en wat van de omgeving te genieten. We hebben inderdaad genoten van de omgeving met al zijn “Chateaux” van de Cotes de Provence. Onderweg heb ik volgetankt in St.Maximin op km stand 38771 tegen 1,27 €/liter, wat goedkoop is!


Tegen 14 uur kwamen we ter plaatse waar we door Annie en Karel hartelijk verwelkomd werden. Vanaf toen is het met mij mis gegaan. Ik had onderweg al iets gevoeld in mijn maag en darmen, en in Trans brak dit uit. Ik ben verschillende keren naar het toilet geweest, heb ’s avonds niet gegeten en ben om half negen gaan slapen. ’s Morgens voelde ik mij een stuk beter en hebben we de voormiddag rustig doorgebracht met wat te rusten en wat te computeren.

Zicht op het terras van Annie en Karel's huis vanuit album Reis Zuiden 2011
In de namiddag hebben we liggen zonnen en ons koest gehouden (vanwege de diarree)…

Dinsdag hebben we dan besloten van een uitstapje te maken. We zijn via Fréjus naar Cannes gereden en dan via Grasse en Draguignon terug gekomen.

In Fréjus hebben we de strandboulevard afgelopen en zijn er naar de markt geweest. Op de markt hebben we wat fruit gekocht, drie grote tafelkleden van 150 cm X 240 cm. en nadien bij een bakkerke een belegd broodje gaan eten met een koffie terwijl we vooraf nog enkele zichtkaartjes hadden gekocht (avec timbres) en iets om te drinken… Na het eten zijn we dan naar Cannes gereden en hebben onderweg verschillende mooie uitzichten gefotografeerd ( daar waar we konden stoppen ).


Zicht op Fréjus vanuit album Reis Zuiden 2011

Zicht op Cannes vanuit de bergen vanuit album Reis Zuiden 2011

Reclame voor het parfumhuis MOLINARD vanuit album Reis Zuiden 2011

Van Cannes zijn we dan naar Grasse gereden (la ville du parfum) waar we de parfumerie “Moulinard” bezocht hebben. We hebben hier ook veel geld (146 € ) achtergelaten in ruil voor enkele fleskes…

Nadien zijn we via Draguignon terug naar huis gereden waar we tegen 18 uur aankwamen, juist op tijd voor het aperitief. Na een lekker avondmaal hebben we lang gekletst en gelachen en zijn iets na 23 uur gaan slapen.

De woensdag 15 juni 2011 zijn we zoals gewoonlijk rond half negen opgestaan. Na het ontbijt hadden we besloten om eens van de "Provencaalse wijn" te gaan proeven. We zijn dan wat rondgereden en hebben een château gevonden op een vijftal km van hier, "Château Sainte ROSALINE", waar we verwend werden door een Nederlandse dame die hier al 15 jaar in de streek woont en alle Nederlandstaligen in hun eigen taal kan te woord staan.

MJ voor het "Château Sainte Roseline" uit album Reis Zuiden 2011


Voorgevel van het Château... Uit het album Reis Zuiden 2011


We hebben hier een viertal wijntjes (rosé, wit en rood) geproefd en uiteindelijk toch maar wat gekocht. Daarna zijn we naar Draguignon gereden om eens te zien hoe het er daar uitzag exact een jaar na de overstroming. Dat viel blijkbaar nogal mee, want op het eerste zicht zagen we er niets abnormaals. Gezien het er zeer druk was en we geen parking vonden zijn we dan maar tegen de middag terug gereden naar Trans. Hier hebben we dan genoten van ons aperitiefje en middagmaal. Na het middagmaal heb ik Karel geholpen met het installeren en uittesten van zijn scanner terwijl Annie het hoog gras achter in de tuin afgedaan heeft. Tegen vier uur hadden we allen gedaan, hebben iets gedronken en genoten van de namiddagzon. Tegen 18 uur begonnen we aan onzen aperitief en tegen 20:30 uur werd de BBQ ontstoken. We hebben gezellig gebarbecued en gedronken en vereld en moppen getapt en zijn tegen 23 uur gaan slapen...

Zicht op de haven van St Tropez vanuit album Reis Zuiden 2011

Donderdag 16 juni 2011 zijn we na het ontbijt (vandaag met een gekookt eitje) rond kwart voor tien vertrokken richting Saint-Tropez. Volgens de GPS 47 km van hier. Alles ging goed tot aan St. Maxime. Daar begon het al… file en dit tot in St-Tropez. Tegen half twaalf hadden we een parkeerplaatske gevonden en wandelden richting haven en dorp. Daar hebben we verschillende merkwaardige schepen gezien. Iets waar we enkel maar van kunnen dromen… Het stadje zelf was klein, met vele steile, smalle straatjes.

Eén van de talrijke kleine smalle straatjes van St-Tropez vanuit album Reis Zuiden 2011

Overal waren er boetiekjes en gezellige restaurantjes. Duur was het op het eerste zicht in de meeste restaurantjes niet. We hebben er geen uitgeprobeerd omdat we ’s avonds toch warm eten kregen…

Plein in Saint-Tropez vanuit album Reis Zuiden 2011


Vanuit het centrale plein in St-Tropez zijn we dan richting “plage” gewandeld, maar gezien we niet over een kaart beschikten en enkel maar als aanwijzing hadden dat de plage in … die richting was hadden we dit enorm onderschat. Na een tijdje kwamen we terecht in het plaatselijk kerkhof en gezien er vlak achter het kerkhof terug privé eigendommen waren wisten we dat we dit onderschat hadden en zijn wijselijk terug gekeerd.

Zicht op het kerkhof van Saint-Tropez vanuit album Reis Zuiden 2011

We hebben dan genoten van een broodje en hebben ons getrakteerd op een ijsje als nagerecht en zijn tegen 15 uur terug richting auto gewandeld. Op de terugweg zijn we nog even via “Port GRIMAUD” gereden, maar zijn er niet uitgestapt. We zijn dan verder gereden naar “Les Arcs en Argens” waar de TGV stopt (remember Raf?) en waar we op een terrasje nog iets zijn gaan drinken alvorens terug af te zakken naar Trans.

Dorpsplein van Les Arcs sur Argens vanuit album Reis Zuiden 2011

Vrijdag de 17e juni zijn we naar de foto tentoonstelling geweest van de ramp die vorig jaar hier in de streek heeft plaatsgehad. Het was een aangrijpende tentoonstelling met foto's van het menselijk leed en alle materiële schade die de mensen geleden hebben. Op www.varmatin.com werd er een filmke van de ramp gepost... Daarna zijn we er twee gaan pakken in het plaatselijk cafeetje, waarna we terug naar huis gereden zijn en de ganse namiddag rustig gelezen en gepraat hebben.


De zaterdag 18 juni was het kuisdag. De dames hebben het huisje opgekuist en ik heb de kranen ontkalkt, verder weinig te melden... eten, drinken, lezen, slapen en genieten van het leven... In de namiddag is de MISTRAL beginnen waaien. Plots een enorme windbui en dan weer niets...



Zo is dat verder gegaan, met windsnelheden van 4 Beaufort en meer. In de nacht ben ik wakker geworden van het slaan van de "blaffetuurkens" omdat ik die niet had vergrendeld en die onderhevig waren aan de plotse rukwinden. Na twee serieuze kloppen ben ik opgestaan en heb ik ze vergrendeld. Verder een rustige nacht beleefd.


De zondag 19 juni was onze laatste dag hier in Trans-en-Provence bij Annie en Karel...
In de voormiddag zijn we naar de markt van LE MUY (een dorpje op een tiental km. van hier) getrokken waar het enorm druk was en we ook veel Vlaams en Nederlands hoorden praten. Hier hebben we nog enkele cadootjes gekocht en daarna op een terrasje genoten van een glaasje rosé (de plaatselijke 'Côte de Provences'). In de namiddag zijn we naar de rommelmarkt, de "Vide grenier" (letterlijk zolder leegmaken) geweest in het centrum van Trans-en-Provence. Ik heb van de gelegenheid gebruik gemaakt om te gaan tanken (33€ a 1,292€/liter) zodat we dat morgenvroeg niet meer moeten doen.


We zijn er vertrokken op maandag 20 juni en zijn naar 66560 ORTAFFA gereden naar de Chambres d'hôtes "Mas du Tech", maar eerst zijn we onderweg nog gestopt aan enkele chateaux in de FITOU streek.



dinsdag 7 juni 2011

BORS W.E. in BRISY (GOUVY) gîte " SOL BATTIRE "

Als voorwacht zijn wij vertrokken op maandag 30 mei 2011 rond 13 uur. Zonder grote verkeersproblemen zijn we in Brisy aangekomen rond 15:15 uur. De eigenaar en de poetsvrouw waren nog druk doende. Alle formaliteiten werden vervuld en de poetsvrouw was tegen 15:30 uur weg, de eigenaar een uurtje later. Na ons geïnstalleerd te hebben en iets gegeten zijn we nog een korte wandeling gaan maken tot boven op den berg, waar we van de omgeving genoten hebben en enkele foto’s genomen. Daarna hebben we nog foto’s genomen van het huis “SOL BATTIRE”, zowel binnen als buiten, hebben nog wat TV gekeken en zijn op tijd gaan slapen.

Uitzicht op onze GÎTE ( van : BORS-WE-juni 2011 )


Bonneke boven op onzen 'berg' ( van : BORS-WE-juni 2011 )

Den dinsdag was een dag om snel te vergeten, want het was geen weer gewijs. We hebben een autorit gemaakt die ons door een deel van het groot-hertogdom Luxemburg voerde om te eindigen in Wemperhard waar we in het Kaufhaus “Massen” inkopen gedaan hebben voor de komende dagen; en diesel getankt aan 1,265€ ! ’s Avonds was het weer al wat beter en hebben we een wandeling van iets meer dan een uur richting Retigny gemaakt.

De living en de keuken van onze gîte ( van : BORS-WE-juni 2011 )

Zicht op de kamer van Raf en joëlle ( van : BORS-WE-juni 2011 )

De woensdag kort na het middageten hebben we een grote wandeling van minstens twee uren uitgetest. Sophie, Bart, Dries, Amelie en Stef zijn aangekomen rond de tijd dat wij terugkwamen van de wandeling (ong. 16:30 uur). Gezien zij ons wilden uitnodigen voor een etentje en wij mochten kiezen hadden we in de voormiddag al wat zaken opgezocht, zodat we enkele mogelijkheden op een rijtje konden zetten. We besloten van eens te proberen in de plaatselijke Bistro “Chez De Rick”. Gezien die geen frietjes serveerde en onze Stef liefst frietjes wou eten zijn we naar Houffalize gereden in de hoop dat de restokes daar convenabel waren. Onze keuze viel dan op een Italiaans restaurant waar ze ook Belgische keuken serveerden. Bart en Sophie namen Pizza, Stef enkel frietjes en Dries en Amelie forel en Bonneke en Bompa een menuke bestaande uit een voorgerecht en als hoofdgerecht “forel” met achteraf een tas koffie. Als afsluiter nam iedereen (buiten Bompa) nog een “Blanke Dame”. Al met al hebben we goed gegeten vonden allen, en voor een betaalbare prijs. We hebben dan nog een mooie wandeling gemaakt in Houffalize en zijn tevreden naar “huisje Ardennen” gereden!

Gezellig aan de tafel ( van : BORS-WE-juni 2011 )

Kamer van Bonneke en Bompa ( van : BORS-WE-juni 2011 )

Jaana en Stef in het brubbelbad ( van : BORS-WE-juni 2011 )

Den donderdag middag hadden we “koude schotel” voorzien voor ons en Bart en familie. Nu bleek dat de anderen ook hongerig waren en ze met mondjesmaat toekwamen hebben we het eten wat moeten verdelen. Toen ze aankwamen hebben we de slaapkamers verdeeld; ze hebben zich geïnstalleerd en we hebben de taken verdeeld… de afwas-ploeg, de eetkamer-ploeg en de vrijëtijds - ploeg…
Bonneke en Bompa waren ook verantwoordelijk voor het avondeten en dat bestond uit “varkensgebraad met bloemkool” en voor de vegies “kaaskroketten met bloemkool”. Na het eten en de afwas hebben we ons gezellig bij elkaar gezet en hebben wat gebabbeld en TV gekeken …

Zicht op de gîte van iets hoger op de straat! ( van : BORS-WE-juni 2011 )

Het ontbijt van de vrijdag was voor Bart en Sophie; het werd een verrassingsontbijt op basis van creatieve spontane ideeën. ‘s Middags was het aan Tinne en Jan om te koken. We kregen “omelet met groentjes op Chinese Janus-wijze". Dit viel bij iedereen in de smaak. ’s Avonds waren het boterhammen met charcuterie door Raf en Joëlle. We hebben in de voormiddag een korte wandeling gemaakt, die halverwege door Tinne en Jan ingekort werd (vanwege middageten),

Tijdens een wandeling ( van : BORS-WE-juni 2011 )

en zijn op het terrasje van "Chez de Rick" een aperitiefje gaan drinken. Die lokale trippel LUPULUS viel bij het mannelijk deel heel goed in de smaak, terwijl de "Amelie myrtille" dit deed bij het vrouwelijk deel!

Op het terras "Chez de Rick" ( van : BORS-WE-juni 2011 )

De zaterdag hadden we besloten om na het ontbijt, dat verzorgd werd door Koen en Caroline (pannekoeken, verse fruitsla, youchourt en verse havermoutpap (voor diegenen die het besteld hadden), ons luchpakket klaar te maken om tegen half elf richting Bovigny te trekken waar we konden ontdekken hoe onze voorouders leefden. Dit alles in de 9e editie van “Au bon vieux temps” of “Vroeger” of “ Wie in alten Zeiten” of nog “In the good ald days”. Gezien ons Jaana koorts maakte (?!) zijn Jan en Tinne met de kinderen in de gîte gebleven en is de rest dus naar Bovigny gereden.
Voor dit weekend is gans het dorp Bovigny (één van de deelgemeenten van GOUVY) helemaal omgetoverd in een dorpje van vroeger. Er zijn meer dan 50 standhouders en men kan er verschillende oude ambachten aan het werk zien, zoals het smeden, het beslagen van paarden, het hooien, het dorsen, het ploegen, het rietvlechten enz. Natuurlijk zijn er ook allerhande boerderijdieren te zien, zoals paarden, koeien, ezels, schapen (die geschoren werden), varkens (één werd er geslacht en door een beenhouwer vakkundig versneden), kippen, konijnen enz. Er waren twee koetsen (paardentrams) voorzien die de kinderen door het dorp reden. Er was ook een bakkerij met twee ovens links en rechts in het dorp, waar ambachtelijk brood en vlaai gemaakt werd.
De algemene toegangsprijs was 4 € per persoon, maar gezien wij er al waren om half twaalf en het pas tussen 13 en 14 uur begon hebben wij enkel betaald voor diegenen die terug buiten gingen om in de auto ons luchpakket te gaan halen.
Ha ja, omdat het toch nog te vroeg was hebben we eerst eens geprobeerd om de brouwerij “LUPULUS” in het dorp COURTIL te bezoeken, maar deze is op zaterdag gesloten. Van de eigenaaar van onze gîte waren we te weten gekomen dat deze brouwerij opgericht werd door de stichters van de brouwerij “ACHOUFFE” die ze in 2004 verkocht hebben… aan MOORTGAT! We gaan proberen van maandag eens langs te gaan om de specialiteiten te halen en mee naar Wilrijk te brengen…
Foto's van Bovigny ontbreken omdat ik mijn toestel niet had meegenomen. Kan er iemand enkele foto's hiervan bezorgen?
’s Avonds was er dan de lievelingsschotel van onzen Dries “gevulde paprika’s met rijst”, wat zo stilaan een klassieker begint te worden bij Bart en Sophie.

Zicht op de sauna, brubbelbad en stoomcabine ( van : BORS-WE-juni 2011 )

De zondag hebben we als ontbijt genoten van verse pistolekes, croissants en chocoladekoeken geleverd door Raf en Joëlle. Gezien we bij het naar den bakker rijden in Gouvy een “brocanterie” gezien hadden, wou ons Joëlle daar eens langs gaan. Caroline, Koen, MJ, Dries en natuurlijk Raf (als chauffeur) gingen ook mee. De rest maakte zich klaar voor een wandeling van een uur of twee die langs de “Moulin de Bistain” ging. Onderweg waren we tot de conclusie gekomen dat er niemand geld bijhad… Dus van de dorstigen laven of de hongerigen te eten geven zou niets in huis komen.
Tot onze grote verrassing zagen we bij aankomst aan de Moulin een hoop bekende gezichten… en die hadden wel geld bij! Dus we konden iets drinken… Na een halfuurtje rust zijn we dan verder gewandeld naar de bovenkant van de heuvel om daarna terug in “Sol Battire” aan te komen. Ondertussen waren de anderen (met de BMW) natuurlijk al lang terug en stond het eten praktisch klaar. Als middagmaal hebben we dan “hete hond met zuurkool” gegeten, wat heel goed meeviel door de goede worst die in Colruyt aangekocht was. Na het middagmaal werd er aan de afwas begonnen en begon iedereen in te pakken. Raf en Joëlle waren eerst weg, ik schat zo rond half drie, dan Koen en Caroline, daarna Sophie, Bart, Dries en Amelie en als laatsten Tinne , Jan en de kinderen.

Algemeen zicht vanop een wandeling... ( van : BORS-WE-juni 2011 )

Ondertussen hadden we Stef in zijn bedje gelegd, maar na een dik kwartier bleek die aan ’t wenen te zijn omdat hij niet kon slapen. We hebben hem er uit genomen en zijn naar Bovigny gereden om nog eens naar de 9e editie van “A BON VÎ TIMPS” te gaan. Tegen dat we er bijna waren sliep hij natuurlijk in de auto. Ik heb hem dan tot op het terrein gedragen en we zijn direct een tent ingetrokken om iets te gaan drinken. Ik was zodanig bezweet dat ik hem op een bank wou neerleggen. Direct werd hij wakker en wou natuurlijk naar alles gaan kijken. We hebben eerst iets gedronken, dan een rondrit gemaakt op de “paardentram” en toen we goed en wel de ganse tour nog eens te voet wilden afleggen begon het serieus te gieten (tussen 17 en 17:30 uur), moesten we gaan schuilen en zijn dan maar terug gekomen.

Zicht op Retigny vanop onze wandeling er naartoe ( van : BORS-WE-juni 2011 )

Ik had ondertussen van Sophie al een SMS-ke gekregen dat ze zo lang in de file hadden gestaan op de E25 en dat er zich problemen voorgedaan hadden in Luik (overstroming), zodat ik besloot eens te informeren in hoeverre iedereen al gevorderd was. Raf was iets na 18 uur pas thuisgekomen, Bart en Sophie zouden langs de E313 terugrijden, maar zaten nog rond Luik (en zijn rond 20 uur thuisgekomen) Koen en Caroline zaten juist voor de ring van Brussel in de geburen van Zaventem, en onze Jan en familie zaten nog altijd in de problemen in Luik… We hebben er mee gebeld en die zijn rond 21 uur pas thuisgekomen. Ze zijn echter onderweg nog iets gaan eten…

Stefke heeft 's avonds nog wat gespeeld en rond half acht is hij dan gaan slapen. Wij zijn rond half elf gaan slapen en hebben alle drie tot kwart voor acht 's morgens gepit!
Na het ontbijt zijn we beginnen opruimen, zijn we naar de brouwerij Lupulus gereden (en trippel gekocht die nog minstens drie weken moet liggen), hebben alles ingepakt en gewacht op den huisbaas om verder af te rekenen. Tegen 12:45 zijn we dan vertrokken richting Wilrijk waar we om kwart over drie aangekomen zijn.
We hebben genoten van een aangename week en hopelijk de anderen van een leuk W.E. in de provincie Luxemburg!