Bijdragers

donderdag 1 december 2011

't Is terug om zeep !

Ja, maandag namiddag is het terug beginnen pijn doen in mijn onderbuik. Dinsdag nog wat aangezien, wat pijnstillers genomen, maar het verergerde maar. 's Avonds had ik meer dan 38°C. De woensdagmorgen heb ik dan een afspraak gemaakt met Dr. Leysen en die kon mij om half elf zien. Het werd half twaalf, maar zijn verdict was hetzelfde : "diverticulitis". Hij nam contact met de zaal-arts die mij in het UZA behandeld had (Dr. Isabelle Maurissen) en die raadde hem aan om direct terug met een antibiotica kuur te starten (voor minstens drie weken) en zo vlug mogelijk een nieuwe CT-scan te laten maken van mijn abdomen. In de namiddag belde ik voor een afspraak naar het UZA en kon al op 1 december om 8:00 uur komen.
Het deed pijn zo vroeg opstaan, maar voor half acht was ik al in het UZA, (maar eerst was ik nog langs ons Amelie gereden om een verjaardagskaartje in de bus te steken) waar ik natuurlijk nog wat moest wachten. Om half negen kreeg ik te horen dat ik eerst nog een zestal bekers water moest drinken, waarna ik aan de beurt was en contrastvloeistof ingespoten kreeg. Het onderzoek zelf duurde niet lang, maar de verpleger vroeg mij nog even in de wachtzaal te gaan tot de radiologe mij gesproken had.
Toen zij mij afriep zag ik al aan haar gezicht dat er iets niet in orde was. Zij vertelde me dat ze mijn huisarts al gecontacteerd had en dat ze beiden tot de conclusie gekomen waren dat ik mij op de dienst spoedgevallen moest aanbieden. Zo gezegd, zo gedaan...
Om 9:37 uur werd ik dan opgenomen en direct onderzocht, bloed afgenomen, een urinestaal moeten afleveren en direct werd er een baxter en antibiotica aangehangen... Het was duidelijk, zij zouden voor een kamer zorgen op de dienst B1(maag-, darm-, lever- en huidziekten).
Ik verwittigde ons Marie-Jeanne en zij zou dan tegen 14 uur naar mijn kamer komen. Gelukkig had zij aan het onthaal gevraagd waar ik was, want ik vertoefde nog steeds op de dienst spoedgevallen. Pas tegen 17:45 zou ik naar een kamer gebracht worden. Het werd B1/123; een tweepersoonskamer die ik voor de eerste nacht alleen zou betrekken. Vanaf 2 december 2011 zou ik een bijslaper krijgen. Nu zit ik hier en wacht af wat mij de volgende dagen zal brengen. Het is vaneigens niet plezant hier te moeten liggen op de dag dat de oudste kleindochter AMELIE elf wordt, en de dag nadat de jongste kleinzoon TOINE geboren is...

maandag 14 november 2011

Terug oké!

Ik voel me nu terug in mijnen normalen doen...
Vandaag is de laatste dag dat ik antibiotica moet nemen. Mijn dieet gaat nog door tot ik op 11 december terug binnenmoet in het UZA. Maandag 12 december 2011 volgt dan de 'coloscopie'.
Ondertussen zijn we van 9 tot 12 november naar Teske geweest. Daar hebben we nog wat "opruimwerk" gedaan in het bos... De interessante delen van de gevelde bomen gezaagd en weg-gestapeld... Het bos wat opgekuist en de bungalow winterklaar gemaakt.
De stoof die we vorig jaar gekocht hebben heeft al goede diensten gedaan. Het was er 's avonds heerlijk warm, wat na een dag van hard werken en een goed doucheke wel mocht... Goed geslapen dat we hebben... Allez ik voelde mij weer terug goed fit.
Nu moeten we stilaan gaan denken aan de komst van onze "Renzo". Als alles goed gaat komt die tegen 5 december 2011. Dus het kort...

donderdag 3 november 2011

Opname in UZA op 28 oktober 2011

Ik ben dan op donderdag 27 oktober 2011 naar de dokter geweest en hij verzekerde me dat het zeker geen 'prostatitis' was, maar hij dacht eerder aan 'diverticulitus' en heeft mij terug doorverwezen naar de dienst "gastro-enterologie" van het UZA. Ik probeerde er een afspraak te versieren, maar daarvoor moest ik meer dan twee maanden wachten. De vrijdag 28 oktober 2011 ben ik dan terug gegaan en heb hem verteld dat ik in het UZA geen afspraak kon krijgen voor 20 januari 2012.

'Dan moet je maar terug via de SPOED binnengaan' vertelde hij me. Hij heeft een doorverwijzingsbrief geschreven en ik ben dan op vrijdagnamiddag 28 oktober rond 17 uur binnengegaan.
Dr. COVELIERS van SPOED heeft me onderzocht en een CT-scan laten maken. Hierop zag hij dat ik inderdaad "diverticulitus" had. Dit is een ontsteking van 'uitstulpingen' aan de dikke darm, en dit met beginnende "abcedatie" (vorming van abcessen...)
Ik mocht niet meer naar huis en werd dringend opgenomen. Ik mocht ook niet meer eten en moest eigenlijk mijn darmen zo leeg mogelijk maken. Direct kreeg ik antibiotica en pijnstillers.

In totaal ben ik nog tot woensdag 2 november 2011 in de kliniek gebleven. Nu lijkt alles beter te gaan en binnen zes weken (12 december 2011) moet ik terug binnen voor een 'coloscopie'; dit is een grondig darmonderzoek. Hopelijk is alles dan goed en kan ik dit hoofdstuk afsluiten...

woensdag 26 oktober 2011

Problemen met gezondheid

'k zit precies wat in een sukkelstraatje...
Alles is begonnen op 23 september 2011 toen ik bij het vellen van 12 dennen er ééntje bijna op mij gekregen had. Gelukkig is die juist naast mij gevallen, maar toen hij neerkwam en eventjes terug ophoog wipte heeft hij mijn rechterhiel geraakt, met als resultaat een ferme blauwe voet. Nu begint die stilaan te genezen. Ik heb tot vorige zaterdag geen vaste schoenen kunnen dragen vanwege de drukkende pijn. Op zaterdag 24 september ben ik dan nog bij onze Koen gaan helpen met het afbreken van de keuken...
Op 10 october heb ik dan een spierscheur opgelopen aan mijn linkerkant (onder de borstkas) en dit door te hoesten en plots met opgespannen buik te niezen. Ik wist niet dat dit kon, en dat die zo'n pijn kon doen. We zijn dan naar Edegem geweest en ik heb mij de hele dag rustig gehouden, maar het beterde niet. 's Avonds heb ik genoten van een warm ligbad en het leek veel beter, tot ik bij het afdrogen weer moest niezen... en lap ik had het terug en nog erger zitten! De volgende dagen hoopte ik dat het vanzelf wel zou weggaan, maar dat was niet het geval. Dan maar op 13 oktober naar de dokter en die stelde de diagnose van de "spierscheur" vast en ik kreeg IBUPROFEN als pijn stiller. Niettegenstaande deze tegenslagen heb ik dan zaterdag 15 oktober bij onze Koen gaan helpen het puin (ongeveer 2ton) van de keuken naar het containerpark te brengen.
De 19e oktober voelde ik mij mottig. Mijn buik deed pijn en ik had het gevoel dat ik mij niet stevig op mijn benen voelde. Ik dacht dat het de combinatie van Ibuprofen met mijn andere medicatie kon zijn. De dokter gebeld en die raadde mij aan om dan met de Ibuprofen te stoppen en DAFALGAN in de plaats te nemen. 's Anderendaags ben ik dan terug naar de dokter geweest om bloed te trekken (dat was al langer gepland). De uitslag hiervan was dat "alles normaal" was, geen afwijkingen dus. De zaterdag 22 oktober wanneer we ons aan het gereedmaken waren om naar het feest "FONS 70" te gaan bekeek MJ mijn linker buik en schrok dat ze er een blauwe plek van 25 cm lang (van mijn navel tot mijn zijkant) en 5 cm breed zag. Dat ik combinatie met de buikpijn deed mij een beetje schrikken en ik besloot van voor 's maandags 24 oktober terug een afspraak te maken. De dokter zei toen dat hij dit niet kon verklaren, maar dat het ernstig kon zijn. Hij verwees mij door naar de dienst "gastro-enterologie" van het UZA. Toen ik belde voor een afspraak bleek dat ik daar niet onmiddellijk terecht kon. Men zei me dat ik me dan maar moest aanbieden aan de dienst "SPOEDGEVALLEN" Wat ik dan ook in de namiddag deed.
Daar heeft Dr. DEMEYER mij voortgeholpen en mij doorverwezen voor een ECHOGRAFIE. Volgens de radioloog was er geen 'inwendige bloeding". Dat was genoeg voor Dr. Demeyer om mij geruststellend terug naar huis te sturen. Indien er terug problemen zouden zijn zag hij mij graag terug... Gisteren in de namiddag kreeg ik dan krampen in mijn onderbuik en tegen 's avonds waren die niet te harden. Ik nam mijn koorts en had 38°C. 'k Heb een Ibuprofen genomen en ben gaan slapen. Vanmorgen voelde ik mij iets beter (geen koorts meer), maar toch nog altijd een pijn in mijn onderbuik, en met moeilijkheden om te wateren. MJ denkt aan een acute Prostatitis (dat heb ik in oktober 2005 ook gehad, en volgens haar had ik dezelfde pijnen nu). Ik heb dan maar een afspraak gemaakt met de dokter voor morgenvroeg 9:15 uur en hoop dat al die miserie vlug voorbij is.

vrijdag 15 juli 2011

Vakantie in Noorwegen van 10 juli 2011 tot 21 juli 2011

Reis naar Noorwegen met LBC-Vilvoorde.

Op zondag 10 juli 2011 voelden we al heel de morgen de spanning. Tegen 16 uur zouden Rita en Ludo bij ons zijn om te vertrekken richting Dilbeek.

Om half vier waren zij er al en konden wij dus tijdig vertrekken. Het vertrek in Dilbeek was gepland om 17:45 uur. Nadat iedereen gearriveerd was (ook een gedeelte van de groep van Erna) en onze auto een veilig onderkomen gevonden had op de oprit van Delphine, zijn we om half zes vertrokken richting Vilvoorde. Hier stond ook iedereen al te wachten en zijn we dus na een kort oponthoud vertrokken richting Beverlo waar we het grootste deel van de groep ‘Erna’ hebben opgepikt. De laatsten pikten we op in Helchteren.

Rond 20 uur waren we compleet en kon de lange reis naar Fredrikshavn aanvangen. Deze is probleemloos verlopen. Om 4 uur waren we de grens met Denemarken overgestoken en hielden we een laatste “pitt-stop”. Nog gauw effe gaan plassen en terug de bus op voor het laatste stuk. Iets na 8 uur zijn we dan aangekomen in Fredrikshavn waar we na de aankoop van onze ticketten aan boord konden. We moesten echter tot 10 uur wachten alvorens de kajuiten klaar waren en we konden vertrekken.

Van Noorwegen

Nog voor we weg waren zijn we in onze kajuit gekropen en hebben tot 12 uur geslapen. Gelukkig heeft Ria onderweg nog enkele mooie foto's genomen van de kustlijn die we volgden... (zie boven)

Daarna was het lunch, maar onze groep mocht pas om 13:30 uur gaan lucnchen.

Uitgebreid middageten op onze overzetboot... Van Noorwegen

Het was de moeite van het wachten waard! Wat een buffet, en wat een keuze… Iedereen verliet voldaan het restaurant en we gingen op het bovendek om van het mooie zicht te genieten bij het binnenvaren van de Oslo-fjord. Zoals voorzien legden we na 11 uur varen om 19 uur aan de kade van Oslo aan.

Zicht op Oslo vanop de overzetboot... Van Noorwegen

"Het nieuwe concertgebouw van Oslo" Van Noorwegen


Daarna terug de bus op om het laatste stuk, een dikke 200 km , naar Al te rijden. Hierboven een indruk van het nieuwe concertgebouw van Oslo dat pas enkele jaren geleden geopend werd.

Rond 23 uur zijn we in Al aangekomen en werden verwelkomd op een stevig bord soep en spagetti bolognaise. Na het eten kreeg ik van Josefa de sleutels van de kamers voor onze groep. Groot was het ongenoegen bij sommigen toen bleek dat we niet allemaal over een tweepersoonskamer met badkamer en WC konden beschikken, maar dat er drie kamers waren waarin er zich twee slaapkamers bevonden, maar waar de mensen de badkamer en het toilet moesten delen. Na veel problemen met mensen en sleutels zijn we dan, zeer moe van de lange reis, tussen 1 en half 3 gaan slapen. Hieronder een foto van ons verblijf.

Ons verblijf in Al. Van Noorwegen

De dinsdag morgen, 12 juli 2011 was het ontbijt voorzien om 9:00 uur. Nog voor ik kon ontbijten werd ik al aangesproken door iemand die terug gevoerd wilde worden naar Oslo en hij zou dan wel het vliegtuig terug naar huis nemen… Dit vanwege het probleem met de badkamer. We hebben hem kunnen sussen door de twee koppels te scheiden en één van beiden onder te brengen in een aparte vleugel.

De ganse groep wandelaars op weg naar Al... Van Noorwegen


Na het ontbijt zijn we dan naar het dorp Al getrokken voor een verkenningswandeling en een geleid bezoek aan de kerk en het Bygdemuseum met woningen en gebruiksvoorwerpen van weleer. Een soort openluchtmuseum van de streek met typische oude Noorse huisjes en boerderijen; zoiets als we bij ons in Bokrijk kunnen zien. Tussenin hadden we dan nog enkele uren tijd gekregen om eens in de gemeente te wandelen en kennis te maken met de plaatselijke winkeltjes. Tegen half zes zijn we dan terug gekeerd, zijn we gaan eten en tijdig gaan slapen om wat slaap in te halen.

De wandelaars moesten over een klein bergriviertje... Van Noorwegen

Woensdag, 13 juli 2011, zijn we dan naar Bersjoen gereden waar we een lange wandeling zijn gaan maken. We hadden voorzien in drie mogelijke routes en alles leek goed te gaan, tot de groep die de langste wandeling gedaan had en tegen 16 uur terug was aan de bus bleek te moeten wachten op de groep die een veel kortere wandeling gemaakt had. De eerstvolgende foto is van de plaats waar we een water over moesten en onze gids Frans een schaap met haar kleintjes vergezelde.

"Hoe geraken we hier in Godsnaam over???" Van Noorwegen

"Onze gids helpt de schaapjes over..." Van Noorwegen


Toen we in de verte vier mensen zagen naderen en we met de verrekijker geconstateerd hadden dat het mensen van ons betrof, waren we gerust gesteld. Echter niet voor lang, want een groepje van 5 bleek zich onderweg afgescheurd te hebben om via de opgekomen route terug te keren.

"Zicht op het berghotelletje (links) van Bergsjostolen" Van Noorwegen

We werden natuurlijk een beetje ongerust, temeer daar het al 17:30 uur was en we afgesproken hadden om tegen 17 uur te vertrekken.

"
"Vier op één rij in Bergsjostolen" Van Noorwegen

Ludo besloot om hen tegemoet te trekken. En zie, hij was nog niet aan de heuvelkam waarover we niets meer konden zien, of zij kwamen er aan. Iedereen blij natuurlijk en benieuwd naar hun avonturen… Voor straf hebben ze elk honderd lijnen moeten schrijven “Ik moet steeds de gids volgen!”


Om het verhaal kort te maken, we zijn onmiddellijk vertrokken en kwamen natuurlijk te laat terug. Maar het eten werd gewoon opgewarmd (maccaroni met hesp en kaas) en we hebben toch nog genoten van een aangename avond.

Donderdag 14 juli 2011 beloofde de mooiste dag van de week te worden. Daarom hadden we de mooiste trip naar dan verplaatst. Deze trip was “Noorwegen in een notedop”. We zouden de prachtige natuur hier in alle mogelijke vormen te zien krijgen. Het was wel vroeg opstaan! We moesten om 6:15 uur al klaar zijn voor het ontbijt, want de bus vertrok om 7 uur, en we zouden maar tegen 19 uur terug zijn. Het beloofde dus een lange dag te worden!

We zijn vertrokken naar Laerdal met zijn zalmrivier, waar tussen eind mei en begin juni er duchtig op de zalm gevist wordt.

"Wandelen in het oude AURLAND" Van Noorwegen

De zalm keert dan terug naar zijn geboorteplaats (rivieropwaarts) om er kuit te schieten en dan te sterven. Terwijl die honderduizenden vissen stroomopwaarts willen worden die opgejaagd door vissers die er dan een wedstrijd van maken om de grootste en de zwaarste zalm te vangen. Het grootste exemplaar dat men hier gevangen heeft was een vis van 1,5 meter lang en 36 kg.


"Stavkirke van Borgund" Van Noorwegen

Dan zijn we de oudste en bekendste “Stavkirke” van Borgund (een houten kerk van meer dan 850 jaar oud) gaan bezoeken, waarna we doorgereden zijn over de hoogvlakte (met mooie uitzichten) naar de Naeroyford. Hier hebben we een boottocht gemaakt van Flam naar Gudvangen. Het was een tochtje van meer dan twee uur in een prachtig weertje, waar iedereen van genoten heeft.

Van Noorwegen

In Gudvangen hebben de de bus terug genomen om tegen 20 uur terug thuis te zijn. Het avondeten bestond uit een voortreffelijke soep als voorgerecht en als hoofdgerecht sla, tomaatjes, gebakken zalmfilets en puree! Om duimen en vingers van af te likken. Voor nagerecht kregen we nog een zelfgemaakte chocolade pudding, heerlijk!

Vrijdag 14 juli 2011 was voorzien om een prachtige treintrip te maken naar Finse, ( het hoogst gelegen spoorwegstation van Noorwegen )en dit op de bekende “Bergensbanen”, de spoorweg die Oslo met Bergen verbindt!

De techniek liet het echter afweten. Toen we om kwart voor tien, gelaarsd en gepakt, aan het station stonden, bleek de trein al meer dan twee uur vertraging te hebben wegens een electriciteitspanne op de lijn. Gezien we het niet meer betrouwden, besloten we een halve rustdag in te ruilen en verder te rijden naar TORPO, waar we een bezoekje brachten aan de “Stavkirke” aldaar en dan door te rijden naar GOL, waar het braderij en kermis was… De GOLDAGAN. De reis naar Finse zal dan doorgaan op maandag 18 juli 2011.

We hebben hier wat rondgelopen, gepicknickt, wat winkeltjes bezocht, een crèmeke gegeten, iets gedronken, wat gewandeld, kortom genoten van een vrije dag... De dag werd dan afgesloten met een muziek quiz georganiseerd door de man van Erna (groepsleidster van de andere groep) en die door ons samengestelde team (vier personen van elke groep) gewonnen werd. Als beloning mochten we dan 's anderendaags 's avonds op het aperitief komen bij Ludwig, de gids.

Op zaterdag 16 juli konden we dan genieten van een echte vrije dag. 's Morgens ontbijt om 9 uur en daarna thuisblijven of mee met een grote groep op stap naar enkele meren hier in de omgeving. De meerderheid van onze groep besloot van hier te blijven en mee te doen aan de zoektocht die ter plaatse georganiseerd was door Erna. Al die meededen hebben het ervaren als een goed in elkaar gestoken quiz...

Thuisblijvers op zoektocht... Van Vakantie in Noorwegen

waar we allen pret aan beleefden bij het oplossen van de verschillende vragen. Hierbij een foto van de groep waarmee we de kwis gedaan hebben...

"Thuisblijvers,kandidaat voor de zoektocht" Van Vakantie in Noorwegen

's Avonds voor het slapengaan kwamen er nog enkele schaapjes voorbij, die we dan ook geteld hebben alvorens onder de wol te kruipen...

"onze schaapjes op het droge... " Van Vakantie in Noorwegen

Op zondag 17 juli zijn we op ons normaal uur gaan ontbijten (9:00 uur) en daarna met de bus vertrokken naar Dynafjell, "de wijdewereldwandeling" met fantastische vergezichten...
De wandeling startte in Bosset, waar we met de ganse groep rond kwart voor 11 vertrokken zijn. Al gauw bleek dat het tempo voor een groot gedeelte van onze groep veel te hoog lag en wij telkens achterbleven. Elvire heeft zich hierin opgewonden en het de gidsen wijsgemaakt dat ze zonder de mensen die niet konden volgen geen vakantie zouden gehad hebben. Om het kort te maken een half uurtje later zijn we gescheiden van tafel en bed en is één groep meegegaan met Ludwig, de andere met Frans en de derde met de chauffeur die door Ludwig, zonder consult, aangeduid werd als de gids van de derde groep. Ik besloot dan maar mee te gaan met de derde groep omdat daar de meesten van de groep "Borloo" (zoals ze ons noemen) bij waren. Wij hebben een heel mooie en rustige wandeling, op ons eigen tempo, gehad en zijn rond 14 uur terug bij de bus aangekomen, alwaar we ons lunchpakket verorberd hebben. Ondertussen was het licht gaan regenen en tegen we de bus bereikt hadden was het serieus beginnen gieten. Om 16 uur kwamen de anderen dan aan de bus en bleek dat die allemaal kletsnat waren en eigenlijk niet genoten hadden van de natuur en de vergezichten omdat ze teveel op de weg moesten letten.
Wij hebben ons ondertussen in de bus geamuseerd met de bus om te toveren in een slaapbus, wat in de meeste landen niet meer mag... Ludo was de technicus van dienst, maar moest tenslotte de hulp inroepen van de chauffeur om het klaar te krijgen...

'Technieker aan het werk in de bus... maak er een slaapbus van ' Van Vakantie in Noorwegen

Hierbij het resultaat van de noeste arbeid... Een koppel klaar om te slapen.

Bus omgetoverd in 'slaapbus' Van Vakantie in Noorwegen

Bij het naar beneden rijden stond er in een bocht een jeep geparkeerd en onze chauffeur Kurt had problemen om met de bus te keren. Eerst wat afgewacht en geclaxoneerd, maar niemand daagde op. Dan zijn we allen uitgestapt (om de bus lichter te maken) en toen bleek hij zijn bocht wel te kunnen nemen. Het probleem was dat de onderkant van de bus in die scherpe bocht de weg dreigde te raken en dan zouden we natuurlijk verder van kant zitten.
We hebben Kurt dan hartelijk bedankt met een "Zone goeie hebben wij nog niet gehad hip hoi" Enfin, het is goed afgelopen en iets voor 17 uur waren we thuis, zodat we tegen 18:30 uur op ons normaal uur konden gaan eten.
Maandag 18 juli hebben we dan onze uitgestelde treinreis naar Finse gemaakt. Het was erg bewolkt, maar voorlopig was het nog niet aan het regenen.

"Station in Finse" Van Vakantie in Noorwegen

Na een reis van ongeveer een uur kwamen we op het hoogste spoorwegstation van Europa aan, gelegen op 1222 meter. Hier werd afgesproken wat we gingen doen. De snelle en iets minder snelle stappers zouden met Ludwig en Frans meegaan om dichter naar één van de gletsjer tongen te gaan. De eerste groep zo ver mogelijk, de anderen zouden terugkeren als het te moeilijk voor hen werd.

"Eén van de gletsjertongen in Finse" Van Vakantie in Noorwegen

De wandelaars gingen met Vera een heuvelachtige natuurwandeling maken van ongeveer 7 kilometer, met een prachtig zicht op drie gletsjertongen.

"Wij in de sneeuw..." Van Vakantie in Noorwegen

Deze laatste groep was rond twee uur terug in de jeugdherberg waar we ons konden verwarmen en iets eten. Tegen 15 uur is het dan beginnen regenen en tegen 16 uur kwamen de anderen zo in kleine groepjes binnengestapt. We moesten onze tijd daar gezellig doorbrengen want de trein terug was maar voorzien voor 18:18 uur.

Hier duikt de trein in den berg op weg naar Bergen... Van Vakantie in Noorwegen

Na een zware of minder zware dag zijn we dan in onze accomodatie aangekomen en konden we gaan eten tegen 20 uur. Nog wat plannen en iedereen informeren en het was gauw 23 uur, zodat iedereen wel graag zijn bed op zocht.
Dinsdag 19 juli was onze laatste volledige dag in Al. We zouden naar "het einde van de wereld" rijden... een wandeling maken die hier genoemd wordt "de merenketting" en ons langs DJUP - TOVIKA - INDALSHYTTA voerde. Het was ons voorgesteld als zijnde een niet te moeilijke tocht. Na enkele honderden meters waren er al enkelen die moesten afhaken vanwege te slijkerig en te moeilijk begaanbaar. Ik vond het onverantwoord om verder te gaan en besloot met elf mensen terug te keren naar de bus.

Trage groep in Djup... Van Vakantie in Noorwegen

Terug aangekomen in de bus hebben we dan onze lunch gebruikt en na de lunch heb ik voorgesteld om een wandeling in de buurt te maken. Ludo had al eens gaan rondkijken en we besloten de rechterkant naast het riviertje te nemen. Marie-Jeanne was ondertussen onwel geworden, voelde zich niet in staat om nog te wandelen en wou wat gaan liggen. Kurt, de chauffeur en enkele anderen besloten ook in de bus te blijven, zodat we uiteindelijk met vijven de wandeling aanvatten. We hebben ongeveer drie kwartier gewandeld langs een landweg en zijn tot op een hoogvlakte geweest. Onderweg hebben we genoten van de natuur en de prachtige uitzichten.

Deel van de trage groep op wandel... Van Vakantie in Noorwegen

We hebben zelfs een dode lemming van dichtbij kunnen bekijken. Om het zekere voor het onzekere te nemen zijn we na drie kwartier terug gedraaid omdat we niet zeker waren wanneer de anderen terug bij de bus zouden zijn. Om half vier arriveerden dan de anderen beetje bij beetje zodat we om 15:45 konden vertrekken. Iets na vijf uur waren we terug "thuis" en konden we beginnen aan het een beetje proper maken zodat we onze kamer verlieten zoals we ze gekregen hadden. Na het avondeten hebben we nog een klein cadeauke gegeven aan de verantwoordelijken van het centrum en zijn er enkelen gaan dansen bij de andere groep, en de rest van onze groep is in ons halletje gaan genieten van de rest van de drank, zodat we niets meer moesten meesleuren naar Vlaanderen... Ons MJ was al gaan slapen want die voelde zich al een hele tijd niet zo goed...

Woensdag 20 juli ... De dag van 't vertrek was aangebroken. Onze bagage moest tegen 6:30 uur klaar staan aan de bus. Dan konden we gaan ontbijten en onze picknick maken. Tegen 7:30 uur was dan het vertrek voorzien.

"Stadhuis van Oslo" vanuit Vakantie in Noorwegen

Om 11:30 uur waren we in OSLO en konden we in Bygdoy hebben we met zijn allen het Fram museum gaan bezoeken. Nadien volgde er een wandeling door het centrum van Oslo langs het operagebouw, het stadhuis, het theater en het koninklijk paleis.

"Koninklijk paleis" Van Vakantie in Noorwegen

Daarna waren we voor ongeveer anderhalf uur vrij om wat rond te kuieren, want om 16 uur moesten we al aan de parking zijn zodat de bus ons naar "Vigelandparken" kon brengen.



"Vigelandparken" Van Vakantie in Noorwegen


Hier kregen we de tijd tot 18 uur om dit prachtige openluchtmuseum te bewonderen. Dan bracht de bus ons naar de "veerboot" die om 20 uur vertrok richting Frederikshavn.

"Onze Overzetboot" Van Vakantie in Noorwegen

Tegen 21:30 uur kregen we daar een uitgebreid buffet dat bij iedereen enorm in de smaak viel. Wij zijn dan direct naar onze kajuit gegaan om op onze nationale feestdag tegen 06:30 uur te gaan ontbijten. Onmiddellijk na het ontbijt moesten we dan onze kajuit leegmaken want tegen 08:00 zouden we arriveren. We waren echter iets vroeger en om 08:00 waren we al aan het ontschepen. De bus wachtte ons op, maar moest nog enige douane formaliteiten vervullen (o.a. 140 € tol betalen) alvorens we mochten vertrekken. De bus van onze 'aflossers' (diegenen die na ons dezelfde reis deden) was echter nog niet aangekomen. Ze had een uur vertraging door een ongevalletje in het Brusselse bij het vertrek. Gelukkige hebben we er niets meer van gehoord, zodat ze waarschijnlijk toch op de boot geraakt zijn.

"Onderweg naar huis" Van Vakantie in Noorwegen

Onderweg op het moment dat van chauffeur gewisseld werd hebben we nog een groepsfoto laten nemen, dit zowel van de totale groep als van de Limburgse groep en van de LBC-groep.

Groepsfoto Van Vakantie in Noorwegen

Groepsfoto van de groep 'Borloo' Van Vakantie in Noorwegen


Na een voorspoedige reis hebben we eerst onze Limburgse medereizigers gaan afzetten in Houthalen en in Beverlo en dan een gedeelte van onze groep in Vilvoorde. De laatsten arriveerden in Dilbeek om 0:30 uur, waar men speciaal voor ons het Savio centrum had geopend. Ik heb echter Delphine naar huis gebracht en mijn auto opgehaald. Bij mijn terug komst wilden mijn medereizigers echter naar huis, want als wij thuis waren moesten die ook nog een kwartiertje verder... Uiteindelijk kwamen we rond 1:30 uur aan in Wilrijk en konden Ludo en Rita verder rijden naar Deurne.
Dit betekende het einde van een mooie, maar vermoeiende reis...

maandag 27 juni 2011

Tweede week in Canet...

Normaal gezien zouden we vandaag, maandag 27 juni 2011 naar Valencia trekken om daar enkele musea te gaan bezoeken. Gisteren kregen we echter de melding dat op maandag de musea in Valencia allemaal gesloten zijn. Daarom besloten we vandaag thuis te blijven. Van de voormiddag werden er boodschappen gedaan en tegen 14 uur zijn we dan afgezakt naar het dorp CANET om daar bij Paco iets te gaan eten.


Zoals altijd was het weer voortreffelijk. We hebben héél goed gegeten en gedronken voor 34 € in totaal voor vier personen.



Als we een tweede Caracillo bestelden kregen we die aangeboden van het huis! Tegen 17 uur waren we terug in Playa om nog wat te bekomen van de wandeling door de appelsienen velden bij een temperatuur van boven de 35 °C!!! Het was echt puffen!
Om 18 uur waren we al wat bekomen van de inspanningen en kon er begonnen worden met wat computeren... Morgen zullen we dus vroeg moeten opstaan om met de bus naar Valencia te vertrekken... Hopelijk is het dan nog niet te warm op de bus, zodat we daar zonder te veel zweten aankomen.

Dinsdag 28 juni 2011, zijn we heel vroeg opgestaan omdat we om 9:15 uur de bus voor Valencia wilden nemen in Puerto Sagunto. Dus eerst met de auto daar naartoe. In Puerto is men aan het werken en de bushalte waar we normaal zouden opstappen was verlegd. Gelukkig waren we nog op tijd. Om 10 over tien waren we aan het museum “MUSEU DE BELLES ARTS DE VALENCIA” dat we wilden bezoeken en dat zijn deuren om 10 uur opende. We hebben hier tot iets na den twaalven rondgehangen en genoten van de prachtige schilderijën. Toen we naar ons volgende doel wilden kwamen we tot de constatatie dat we de voorbereiding met schema en plannetje van Valencia niet bij hadden…

Van Reis Zuiden van Frankrijk (Trans-en-Provence) en Spanje (Canet d'en Berenguer)

Dan maar iets gaan drinken op een terrasje voor de kathedraal. Tegen 14 uur zijn we dan naar een klein restaurantje daar in de omgeving (“San Esteban”) getrokken en hebben er wederom voor weinig geld goed gegeten.

Na het middageten zijn we naar het “Muséo Nacional de Ceràmica” getrokken om dat te bezoeken. Het was er heel tof en het heeft ons tot 17:30 uur kunnen boeien.

Van Reis Zuiden van Frankrijk (Trans-en-Provence) en Spanje (Canet d'en Berenguer)

Dan moesten we terug de bus opzoeken en we waren een beetje verloren gelopen. Gelukkig hebben we op het bureau “Info Tourist” een plannetje van Valencia gekregen zodat we snel onze weg terug vonden. We waren tegen 18 uur aan de halte en de bus kwam er aan om 18:20 uur. Om 19:10 waren we in Sagunto, hebben voor mij nog een paar sandalen gekocht en zijn teruggekeerd naar Canet waar we direct genoten van een frisse pint.

Tegen 21 uur kregen we een “klein hongertje” en besloten om, na een douchke, nog iets licht te eten.

Woensdag 29 juni was het de feestdag van de patroonheiligen van de parochie van Canet (Petrus en Paulus) en waren alle handelszaken in Canet gesloten. Het was heet en drukkend warm zodat we besloten hadden van niet al te veel te doen en thuis te blijven om te kokkerellen (onze laatste warme maaltijd in Canet!)

Van Reis Zuiden van Frankrijk (Trans-en-Provence) en Spanje (Canet d'en Berenguer)

en te lezen. Tegen 18 uur zijn we dan nog eens tot de haven gewandeld en na nog iets gegeten te hebben zijn we tegen half twaalf gaan slapen.

Donderdag 30 juni zijn we om 7 uur opgestaan en na het ontbijt rond 8:30 uur vertrokken. Rond half twaalf waren we in de buurt van Barcelona en zonder veel problemen zijn we op onze bestemming geraakt tegen 16:45 uur na in totaal 730 km gereden te hebben.

Van Reis Zuiden van Frankrijk (Trans-en-Provence) en Spanje (Canet d'en Berenguer)

We hebben het nodige uit de auto gehaald en zijn direct daarna iets fris gaan drinken. Daarna zijn we in het parkje van het hotel rond de vijver gaan wandelen

Van Reis Zuiden van Frankrijk (Trans-en-Provence) en Spanje (Canet d'en Berenguer)

en zijn naar de kamer getrokken om even te rusten alvorens het eten wordt opgediend (19:30 uur)

Van Reis Zuiden van Frankrijk (Trans-en-Provence) en Spanje (Canet d'en Berenguer)

Na het avondeten dat zeer goed was zijn we tijdig gaan slapen om 's morgens fit te kunnen vertrekken naar onze laatste pleisterplaats "Le Moulin de Meslon" in Coust.
Onderweg zijn we nog eens afgestapt om in "Anglards-de-St-Flour" de brug te bewonderen:

Van Reis Zuiden van Frankrijk (Trans-en-Provence) en Spanje (Canet d'en Berenguer)

en daarna het dorp op de heuvel, "St-Flour"(15100) eens te gaan bewonderen

Van Reis Zuiden van Frankrijk (Trans-en-Provence) en Spanje (Canet d'en Berenguer)

Daarna zijn we dus doorgereden naar Coust, deelgemeente Meslon, waar men tegenover de oude molen een tweetal jaar geleden een "Chambre d'hôte" begonnen was. De ontvangst viel wat tegen omdat we veel te vroeg aankwamen. De mensen waren om half vier nog aan hun middagmaal bezig! We zijn dan eerst maar wat verder gereden naar St-Amand-Montrond om er te gaan voltanken. We hebben in dit stadje wat rondgelopen en tegen 18 uur terug gekeerd om ons wat te gaan opfrissen. Tegen 19:30 uur zijn we dan met de rest van de gasten gaan aperitieven... We moesten nog wachten op een jong Belgisch (Franstalig) koppel met een baby van 14 maanden. Toen we aan tafel konden, mochten we genieten van de zalige kookkunst van onze gastvrouw. Dit was géén gewoon keuken, we hadden hier te maken met een 'sterrenchef'. Het heerlijk voorgerecht van verse gaar gekookte groentjes, koud opgediend met vinaigrette (en met een lekker rosé wijntje opgediend) werd gevolgd door een mooie moot vis versierd met sliertjes van gekookte worteltjes en gourgetten, overgoten met een heerlijke saus en vervolledigd met een vormpje witte rijst. Hierbij werd een heerlijk sterke rode wijn van de streek geserveerd. Nadien kregen we een kaasschotel à volonté gevolgd door een sorbet van meloen; heerlijk! Als afsluiter kregen we dan nog een tas koffie!

Van Reis Zuiden van Frankrijk (Trans-en-Provence) en Spanje (Canet d'en Berenguer)


Na een welverdiende nachtrust zijn we op zaterdag 2 juli 2011 om 8 uur gaan ontbijten. Ook dit was goed verzorgd. We hebben de terugweg aangevat rond 9 uur. Tegen de middag waren aan de ring rond Parijs. Onderweg hadden we al ettelijke files (bouchons) gezien richting Zuiden, maar op de ring bleek dat nog eens zo erg te zijn! Gelukkig reden wij in de tegenovergestelde richting! Ik had dit nog maar juist gedacht of lap, we hadden er ook van! Over het laatste stuk ring (een tiental km) hebben we meer dan één uur gedaan. Tegen half twee zaten we dan op de A1 richting Lille... Om iets na de vieren hebben we dan de grens overgestoken en hebben telefonisch contact proberen op te nemen met Jan(us) en familie. Die hadden echter alle communicatie afgezet. We zijn er dan toch maar langsgereden (om sanitaire redenen) en vonden ze allen thuis; slapend...
Na een blitsbezoek zijn we dan huiswaarts gekeerd waar we tegen 18:30 uur aankwamen en konden beginnen aan de uitpak en de was... Het was een heel leuke en aangename vakantie.
Van Reis Zuiden van Frankrijk (Trans-en-Provence) en Spanje (Canet d'en Berenguer)



vrijdag 24 juni 2011

Eerste dagen in Canet d'en Berenguer

Na een weldoende nachtrust zijn we op 21 juni 2011 rond half acht opgestaan om tegen 8 uur te ontbijten. Verse stokbroden met goede boter, confituur en een grote tas koffie…

Van Reis Zuiden

In Ortaffa zijn we vertrokken rond twintig voor negen met zo’n 520 km voor de boeg. Nadat we via de secundaire wegen vertrokken waren heb ik vlug mijn “settings” van de GPS aangepast, zodat we langs de snelweg geleid werden. Rond de negenen reden we Spanje al in. Na enkele km was er een wegversperring met wel een twintigtal leden van de Spaanse politie. De laatsten in de rij gewapend met geweren in aanslag. Wij zagen er vredelievend uit en mochten zonder problemen verder. Een tiental km verder werden we verrast door werken aan de snelweg. Men ging een derde baanvak aanleggen. Dit heeft toch zeker zo’n vijftig km geduurd… Op sommige plaatsen mochten we maar 80 km/u, op andere plaatsen is de snelheid beperkt tot 110 km/u. Onderweg, juist voorbij Barcelona, zijn we gaan tanken aan 1,286 € / liter, schappelijker dan verwacht…

Tegen kwart na twaalf hadden we toch wel wat honger en zijn we in een wegrestaurant een “boccadillo” gaan eten met voor MJ een koffie en voor mij een vanille-milskshake (ik dacht dat het appelsiensap was…). Het smaakte echt niet bij mijn broodje… Daarna zijn we verder gereden om dan tegen 14:30 uur aan te komen in Canet. Hier werden we hartelijk ontvangen door Marcella en Louis, kregen direct iets te drinken aangeboden en zijn begonnen met het uitladen van de wagen. Ik kreeg mijn achterdeur (automatisch) niet meer dicht en heb geprobeerd met het uittrekken van de accu, niets hielp. Ik heb ze dan maar manueel dichtgedaan. Als het morgen nog niet beter is ga ik eens horen bij de OPEL garage in Canet.

Daarna zijn we even gaan wandelen tot aan het einde van de wandelboulevard van Canet, zijn teruggekomen en zijn iets gaan drinken in de “Jijonenca” het ijssalon-café hier schuin tegenover. Tegen 18:30 terug naar het appartement en wat te keuvelen, krant te lezen en wachten op het avondmaal. Een koude schotel voldoende overgoten met wijn. Tegen elf uur ons bedde in.


Van Reis Zuiden

Woensdag 22 juni besloten we om vanaf ’s morgens naar Puerto Sagunto te trekken (te voet) Louis wou zijn mails eens gaan nakijken in het cybercafé. We hebben daar wat rondgewandeld, naar de winkels gekeken en tegen 13:30 uur zijn we iets gaan drinken in de “Menchador Belmonte” in het centrum. Het zag er gezellig uit en Louis zei dat ze er al goed gegeten hadden. Dus wij bleven, want voor de prijs moesten we het niet laten… 8,5 € Alles inbegrepen! Op het menu van “Miercoles 22 de Juno”stond :

Primero : Ensalada Mixta / Gazpacho Andaluz casero / Paella Marinera / Guisado de ternera / Espaguettes Bolonesa

Segundo : Filete de Bacaladilla Rebozada / Perca a la Plancha / Pollo con salsa de verduras / Churrasco de ternera Guarnecido

Postres : Fruta del tiempo / Yogurt natural o fresa / Carpaccio de Pina / Queso tierno con miel

Bebida y Café

Als voorgerecht hadden we allen iets verschillend. Als ‘secundo’ hadden we drie verschillende zaken en als nagerecht hadden de anderen carpaccio de pina en ik watermeloen. Bij het eten twee flessen rode wijn ‘La Mancha’ en daarna nog elke een carrachillo. Het heeft ons gesmaakt! We zijn dan terug naar Canet getrokken waar we tegen 17 uur aankwamen. Nadat we ons wat hadden opgefrist, hebben we de gazet gelezen en tegen 21 uur gegeten om tegen 23 uur terug in bedde te kruipen.


Van Reis Zuiden

Woensdag 23 juni ben ik ’s morgens om brood geweest; eerst naar de Mercadona (die nog gesloten was (open van 9:15 - 21:15)) en dan naar de Consum (open van 9:00 - 21:30 uur). Na het ontbijt en de opkuis ben ik wat gaan zonnen en wandelen aan het strand, terwijl de anderen naar de Mercadona om inkopen gegaan zijn. Tegen half één kwamen ze mij dan vervoegen. We hebben heel de kustlijn nog eens afgewandeld langs de zee en zijn dan naar het appartement gekomen om eten te maken en te dineren. Het was weer heel goed en natuurlijk rijkelijk overgoten met de vorige maandag gekochte “Fitou”. Ik voelde mij een beetje moe en was toe aan een siesta. Van 16 tot 18 uur heb ik geslapen en ik voelde mij als herboren. We zijn dan tot 20 uur gaan wandelen, hebben ons laten afkoelen, zijn gaan douchen en dan begonnen aan het avondeten.

Licht slaatje als avondmaal... overgoten met de nodige vino tintovanuit Reis naar het Zuiden

en dan begon ik mijn verbrandde plekken te voelen.. Amaai, wat was ik verbrand op mijn billen en juist boven mijn zwembroek!

Het was die dag de feestdag van San Juan en tevens de kortste nacht en uiteraard de langste dag. Op het strand werd dit door de Spanjaarden gevierd... tot in de vroege uurtjes. Om drie uur hoorden we de laatsten (?!?) vertrekken. Maar voor de rest hebben we goed geslapen.

Op donderdag 24 juni zijn we rond 9 uur opgestaan, wassen, ontbijten en opkuisen en dan zijn we rond elf uur vertrokken naar Almenara een tiental km van hier richting Castellon...

Van Reis Zuiden

Hier hebben we 's middags ook goed gegeten... alles in voor 39 € voor ons vieren.

Van Reis Zuiden

Daarna zijn we hier naar de Jijonenca (cafetaria,bar, salon de té) gekomen om iets te drinken en dit verslag te updaten... Hier maken ze namelijk reclame voor hun "WIFI" aansluiting. Zonder problemen kregen we het passwoord en konden naar hartelust "internetten".

zicht vanuit "El Solimar" recht voren... vanuit Reis Zuiden


Daarna trokken we terug naar het appartement om alles verder af te werken van op het balkon, hetgeen ons aardig lukte.

Zicht vanop het balkon van El Solimar met linksonder "Jijonenca" uit album : Reis Zuiden


Zaterdag 25 juni werden we op een normale tijd wakker, hebben ontbeten en kregen dan telefoon van Anita. Hetgeen we niet verwacht hadden was gebeurd. Maria van de Ferre was die de nacht overleden… Ze was al wel ziek en was een behandeling met chemo bezig (nog maar pas een dikke anderhalve maand), maar het heeft blijkbaar niet mogen baten. De ganse dag heb ik ervan geweten. Ik was er precies met mijn gedachten niet bij. Ik stootte en glas wijn om en deed nog zulke rare dingen… Soit, in de loop van de dag hebben we niet veel meer gedaan dan gegeten, geslapen en gewandeld. Tegen negen uur ’s avonds hebben we dan met de Ferre gebeld om hem onze innige deelneming te betuigen. Hij had het heel moeilijk, maar vertelde dan wat er was gebeurd. Het is allemaal woensdag avond begonnen. Ze was in de namiddag wat gaan liggen op de zetel en vroeg tegen de avond om haar in bed te helpen want ze wou vroeg gaan slapen. Onderweg zakte ze als een pudding in elkaar en was het bewustzijn verloren vertelde hij ons. Hij belde de ambulance en de MUG en die waren daar snel. Ze hebben haar gereanimeerd, want ze had geen pols meer en ze ademde niet meer. Dan hebben ze haar naar St.Augustinus gebracht en daar hebben ze ze nog totzaterdagmorgen kunstmatig in leven trachten te houden, maar ze heeft dat zelfs niet meer gehaald. We zullen morgen een kaarsje gaan branden hier in de kerk want we zullen er waarschijnlijk met de begrafenis niet bij kunnen zijn…

Zondag 26 juni zijn we dan ’s morgens na het ontbijt naar de mis gegeaan in Canet dorp. Iets meer dan een half uurtje wandelen van hier, tussen de appelsienen velden. We kwamen er bezweet aan, want de temperatuur in de schaduw was hier al opgelopen toe 28 ° C. Je moet niet vragen wat dat was in de volle zon… Om 12 uur was de mis die door de eerste communiekantjes van vorige week nog druk bijgewoond werd. Na de mis kregen we allen een stuk brood ter ere van “Sacramentsdag’ (corpus Christi) en na het steunen van Caritas door het kopen van enkele rozen keerden we huiswaarts. Eerst hebben we geaperitiefd en dan een typisch Vlaamse schotel gegeten nl. “Friet met biefsteak”, alleen was de biefsteak op zen Spaans, dwz. Een dunne (leren) lap. Als postres was er vanillecrème voorzien en voor een heerlijke Carracillo zijn we naar de Jijonenca getrokken (1,7 € pp) Tegen half zes waren we terug thuis om de afwas in ’t machien te zetten en daarna nog een wandeling langs te promenade te gaan maken.