Bijdragers

vrijdag 17 september 2010

Geitestoet in Wilrijk / Weekend van de Verbroedering

De ZESDE Geitestoet trekt op zondag 19 september door de Wilrijkse straten...
Het Geitendorp viert dan weer feest... De Geitenkoppen wisten van hun smalende bijnaam een eretitel te maken. Nu staat Wilrijk wijd en zijd bekend als hét "GEITENDORP". De stoet is er geen over de vergane glorie van het dorp (nu district van Antwerpen) maar is er een van verzoening tussen het verleden, het heden en de toekomst...
Velen hebben al sinds de vorige editie (vijf jaar geleden) meegewerkt om deze stoet voor te bereiden. Ik hoop dat het de moeite wordt en dat het weer zal meezitten (niet zoals bij de eerste in 1965 toen het str...regende!). Ik kijk er in elk geval al naar uit... Meer dan 100.000 mensen die er op af zullen komen, dat is toch wel wat!
Ondertussen verwachten wij vandaag in de namiddag onze gasten uit de "zustergemeenten" NIEDERNHAUSEN en ILFELD.

NIEDERNHAUSEN ligt in de Rhein-Taunus-Kreis, Land Hessen, op 13 kilometer van Wiesbaden in een rijk beboste omgeving. De afstand tussen Wilrijk en Niedernhausen bedraagt zowat 365 km. In 1977 fusioneerde Niedernhausen met Königshofen, Engenhahn, Niederseelbach, Oberseelbach en Oberjosbach. Het gefusioneerde Niedernhausen telt circa 15 000 inwoners.
Niedernhausen is een ideaal vertrekpunt voor wandelingen naar de nabijgelegen toppen van het Taunusgebergte. Het is zelfs mogelijk om doorheen de bossen tot in Wiesbaden te trekken, bekend om zijn kuurbaden en intens cultuurleven. Niedernhausen telt ook verscheidene historische gebouwen.
In ILFELD wonen 3144 mensen. De afstand tussen Wilrijk en Ilfeld bedraagt ongeveer 550 kilometer. Ilfeld ligt in het centrum van Duitsland op een idyllisch plekje aan de zuidrand van het Harzgebergte met als hoogste top de berg Brocken (1141 m).
Een belangrijke toeristische trekpleister in Ilfeld is de Harzspoorbaan. Vanuit het antieke stationnetje van Ilfeld doorkruist een stoomtrein dagelijks het Harzgebergte tot aan de top van de Brocken.
De Harz is een streek van heksenlegendes. Op 30 april viert de streek Walpurgisnacht. In elk dorp worden dan grote vuren ontstoken waarrond de heksen om hun ketel dansen. Een Wilrijkse delegatie bezoekt dit feest elk jaar.
WILRIJK richtte de vereniging Wilrijk-Niedernhausen-Ilfeld vzw (WNI) op om de Europese gedachte rond verbroedering en de vriendschap met de Duitse zustergemeenten verder uit te bouwen, te verdiepen en te onderhouden. De vereniging organiseert heel wat activiteiten, onder meer de jaarlijkse Weinprobe tijdens de jaarmarkt met wijnen uit de streek van Niederhausen. Ook de jaarlijkse kerstmarkt wordt ingericht door de WNI en brengt naast de traditionele kramen, streeklekkernijen uit Niedernhausen en Ilfeld (bratwurst). Wilrijk verzorgt op zijn beurt een stand met Belgisch bier en pralines op de kerstmarkten in Niedernhausen en Ilfeld. Bovendien zorgt de WNI ervoor dat de Duitse vrienden bij één van hun bezoeken ondergebracht worden in gastgezinnen. Bij een tegenbezoek logeren de leden van de vereniging daar ook bij gastgezinnen.

Linde en Hans Grutzmacher (uit Niedernhausen)en Rosi en Hubert Hätscher (uit Ilfeld) worden verwacht tegen 15 uur onder de brug van de Boomsesteenweg, tegenover 't Spant. Ons Marie-Jeanne is al druk doende met de 'foerage', ofte het avondmaal... en 't zal weer iets fantastisch worden volgens wat ik al ruiken kan! Om 19 uur worden we dan ontvangen door het ganse districtsbestuur en kan het "Partnerschaftswochenende" of het "Weekend van de Verbroedering" officieel starten.
Morgen is er in de voormiddag een bezoek aan het vernieuwde station van Antwerpen voorzien voor onze Duitse gasten met nadien een stadswandeling (en een lichte snack). Tegen 13:30 uur worden wij dan aan het PONTON verwacht voor een boottocht naar Temse. Daar komt de Catering aan boord en varen we verder stroomopwaarts richting Dendermonde en genieten ondertussen van een koud buffet met warm BBQ vlees! Daarna varen we terug naar Temse, waar we aanleggen tegen 20 uur, waarna de bussen ons terug naar Wilrijk zullen brengen.
Overmorgen is het dan de grote dag en gaan we met zen allen genieten van de prachtige stoet. We hebben zitplaatsen in de St. Bavostraat, aan de hoek met de Kerkhofstraat. Tegen 18 uur zullen we dan al afscheid moeten nemen van Linde en Hans uit Niederhausen, want die keren dan al terug...
Maandag in de voormiddag (rond 9:00 uur) vertrekken dan Rosi en Hubert. Daarna gaan we met onze Stef naar de Jaarmarkt van Hoboken.
In een volgende bijdrage komt er een verslagje met foto's.

Geen opmerkingen: