Bijdragers

maandag 30 augustus 2010

Reis naar Paraza van 21/08/2010 tot 27/08/2010

Toen Mieke Meyer (moeder van Tinne) ons vroeg of we naar de tentoonstelling van onze Jan in PARAZA (Zuid Frankrijk) gingen antwoordde ik dat ik dat wat ver vond. Toen stelde ze voor om samen te gaan. Zij zou rijden en we zouden dan wel alle kosten delen. Lang hebben we daar niet over nagedacht en de voorbereidingen werden gestart.
Eerst gingen we opzoeken waar dat juist was en dan werd de reisroute bepaald (heen via LYON en terug via CLERMONT-FERRAND) Daarna kozen we dan de rustpunten onderweg. We besloten dus in de omgeving van Lyon en van Montluçon een overnachtingsplaats te kiezen. Toen zochten we via internet de nodige "chambres d'ôtes" en die werden aangeschreven via e-mail. Vooraleer we de nodige plaatsen gevonden hadden heb ik toch wel een twintigtal plaatsen aangeschreven. Enfin voor dat alles klaar was liet Mieke ons weten dat Hilde, een vriendin, ook zou meereizen. Dus konden we alle kosten delen door vier, wat een heel interessante formule bleek!

Op zaterdag 21/08 rond 8:30 uur vertrokken we dan richting LUXEMBURG... Na enkele stops onderweg (toilet - eten - drinken - benen uitslaan) kwamen we rond 15:30 uur in "Villa Castel" in CREPIEUX-LA-PAPE (voorstad van Lyon), waar we ontvangen werden op een lekker... Belgisch biertje!
Voor meer info kijk op : http://www.villa-castel.fr/description.htm
Onderwerp Zicht op Villa Castel in Lyon
Hier vertelde onze gastheer dat hij deze kasteelvilla al 35 jaar geleden gekocht had en pas sinds enkele jaren (nadat zijn dochters het huis hadden verlaten en op voorstel van één van hen) begonnen was met wat kamers te verhuren... De kamers werden verdeeld en werden in orde bevonden. We installeerden ons en hebben we nog vlug een duik in het zwembad genomen om daarna naar de oude stad Lyon te trekken om daar iets te zoeken om te eten... Iets wat niet moeilijk was in de oude stad. We hebben voortreffelijk gegeten; een verschillend voorgerecht (sla met warme geitekaas / salade Lyonnaise) gevolgd door een uitstekend hoofdgerecht. Hierbij kregen we per twee een fles rode wijn van de streek die in de prijs van het menu (20€) inbegrepen waren. Nadien kregen we nog een kopje koffie voor 2 € en konden we verder van de prachtige stad te genieten.
Onderwerp De drie dames op één der bruggen van Lyon
Onderwerp De kathedraal van Lyon
Na een goede nachtrust zijn we 's morgens dan vertrokken richting PARAZA, het eigenlijke doel van de reis. Rond 15 uur kwamen we daar aan en zijn direct naar het logement van Jan en Tinne gereden. Ook hier hebben we eerst van het zwembad (en wat fris water) genoten, alvorens onze slaapplaats te gaan opzoeken.
Voor meer info over onze kamers in Paraza kijk op http://www.maisonbonton.com> .
Onderwerp Maisonbonton in Paraza
Gezien in Paraza alles gesloten was hadden we in de "Chambres d'ôtes" ook "Table d'ôtes" besteld (dit is een avondmaal door de gastvrouwen klaargemaakt en samen met de gasten verorberd!). Nadien zijn we dan bij de gastheer en gastvrouw (de familie Dirk Van der Elst, Vlamingen die hier al enkele jaren wonen) van Tinne en Jan, samen met onze gastvrouwen (Twee Nederlandse dames die daar ook al een tijdje resideren) nog ene gaan drinken...
's Anderendaags (maandag) zijn we dan in de voormiddag met ons Jaana een wandeling langs het schilderachtige "CANAL DU MIDI" gaan maken, terwijl Tinne en Jan boodschappen gingen doen.
Onderwerp Langsheen het "Canal du midi"
In de helft van onze wandeling, juist voor het kasteel van VENTENAC zijn ze ons komen opzoeken om dan samen te picknicken. Dat kan toch goed doen zo'n echte baguette met kaas en een wijntje in een mooie omgeving!
Onderwerp Kasteel van Ventenac langs het "Canal du Midi"
Onderwerp Zicht op PARAZA vanop de brug...
In de namiddag zijn we dan de "Ronde van Paraza" gaan doen. De tentoonstelling "Pa(pa)raza" was eigenlijk verdeeld over het ganse dorp. Vele privé personen stelden hun inkom of woonkamer ter beschikking voor het exposeren van de kunstwerken. Onze Jan had overal verschillende portretten van de president en zijn dame opgesteld. De verschillen waren in "grootte" en "gelaatsuitdrukking" van beide personen. Het was mooi!
Onderwerp Kunstwerk van Jan(us) Boudewijns : President Sarkozy en Carla Bruni
Zo konden we ook een babbeltje slaan met de plaatselijke bevolking. Het was zeer aangenaam. We kregen zelfs op een plaats (bij een wijnboer) een fris roséke aangeboden. Hij vertelde ons dat de meeste wijnboeren van de omgeving hun druiven naar de co-operatieve van CANET (d'AUDE) brengen, die dan voor de verdere verwerking instaat. Zij verkopen de wijn op fles of in cubitainers van 5 liter in wit, rosé of rood. We spraken af om er op dinsdag eens langs te rijden en de nodige voorraad in te slaan.
's Avonds reden we dan naar CAPESTANG, naar onze volgende "Chambre". Hier had ik een probleem, want ik had ook hier "Table d'ôte" besteld, maar was dat vergeten en we hadden al een aanbod aangenomen van de "Van der Elsten" om 's avonds bij hen te komen eten. Gelukkig kon het eten dat in Capestang voorzien was ook de volgende dag nog klaargemaakt worden. Met een beetje goede wil van de Chef kwam alles dus toch nog goed.
Onderwerp Le Mûrier Platane in Capestang
Voor meer info over onze verblijfplaats in Capestang zie op : http://lemurierplatane.pagesperso-orange.fr/
Onderwerp Capestang vanop de brug over het Canal du midi
Volgende morgen hadden we na het uitgebreid ontbijt zoals je hieronder niet kan zien een afspraak met Jan en Tinne om naar Narbonne te rijden voor een stadsbezoek.
Onderwerp Ontbijt in "Le Mûrier Platane" in Capestang

Tegen 11:30 uur waren we daar en na een picknick in de buurt van het station, zijn we gaan wandelen richting kathedraal en vandaar naar het kanaal, waar we overal natuurlijk de nodige mooie foto's genomen hebben. We hebben de toren van het stadhuis beklommen om van de prachtige vergezichten te genieten en eens een ander zicht op de stad te hebben.

Onderwerp Narbonne : de kathedraal

Terug in Capestang zijn we nog even gaan zwemmen alvorens naar onze "tables d'ôte" te trekken. Het avondmaal was heerlijk! Eerst gazpachio en dan als hoofdgerecht paëlla. Het nagerecht was Yougourt met meloen. Natuurlijk was alles overgoten met de nodige wijn, en kregen als afsluiter nog een koffietje. Wij hebben zitten nagenieten tot ongeveer 23:30 uur, waarna we moe, maar tevreden onder de wol(da was te warm, dus enkel een laken) kropen.

De woensdag hadden we dan een dagje "strand" ingelast. We hadden afgesproken in GRUISSAN-PLAGE. Om 11 uur zijn we daar naar het strand getrokken. Tegen 13 uur zijn we in een plaatselijk restaurantje gaan eten, waarna we het centrum van GRUISSAN zijn gaan verkennen en nog iets gaan drinken. Oh ja, de temperaturen lagen al de ganse tijd tussen de 30 en 35°C, dus voor een bezoekje aan het strand was iedereen wel te vinden.

Onderwerp Ons Jaana op het strand van Gruissan

Bij het verlaten van Gruissan zijn we met zijn allen naar Capestang gereden, waar we onze verblijfplaats lieten bewonderen, naar het Canal wandelden en nog wat foto' genomen hebben. Nadien hebben we dan afscheid genomen van Tinne, Jan(us) en Jaana en zijn we iets gaan eten in de "Grill" van Capestang. In dit etablissement zat het vol toeristen (van de boten die op het kanaal lagen), maar we werden redelijk snel en goed bediend voor een schappelijke prijs. Hierna trokken we terug naar onze kamers voor onze laatste nacht langs het "Canal du Midi".
De donderdag 's morgens : ons klaar maken, ontbijten, tanden poetsen, inpakken en wegwezen richting LEMUCON, waar we in DOYET zouden gaan overnachten, in "Les Gîtes de Bord".
Onderweg zijn we over de brug van MILLAU gereden, waarna we dan ook even gestopt zijn om wat fotokes te maken.

Onderwerp Brug van MILLAU

Nu begonnen onze magen wel echt te knagen en moesten we de autostrade af (afrit 45 Cahors / Vézins) om ergens iets te eten te zoeken. Na een tiental km. rijden op de D911 vonden we in VEZINS DE LEVEZOU het "Relais du Bois de Four" waar we heel tevreden waren van de dagschotel aangevuld met goede wijn en een koffie achteraf. Het ziet er ook aangenaam uit om te logeren in één van de 26 kamers die het hotelletje rijk is...(www.boisdufour.com) We waren wel wat achter op ons tijdschema nu en zouden een tandje bijsteken. Maar ja, een mens moet ook zijn behoeften doen, zodat we onderweg toch nog eens een "pit"-stop hebben ingevoerd. Hier ondervonden we pas hoe warm het geworden was. Het was 38°C buiten en er blies een straffe Mistral! Dus, wij terug de auto in naar onze bestemming. Om de "Gîtes de Bord" te vinden hadden we wel wat moeite... De GPS stuurde ons anders dan de afgedrukte route van MAPPY. Gelukkig hielp de plaatselijke bevolking ons het rechte pad te vinden en kwamen we tegen 19 uur toch op de juiste bestemming. Hier hebben we naar een verfrissende duik in het zwembad, in de tuin ge-picknickt met de nodige wijn die we ter plaatse kochten en de baguettes en croissants van de plaatselijke bakker. Het weer begon wat minder goed te worden en het begon zelfs zwaar te overtrekken.

Onderwerp Les Gîtes de Bord in DOYET
Meer info op
Ook hier hebben we voortreffelijk geslapen en zijn we 's morgens om 8:15 al als eersten gaan ontbijten, zodat we tegen iets na 9 uur konden vertrekken. In MONTLUCON zijn we gaan tanken en hebben we wat brood en drank ingeslagen om onderweg te kunnen picknicken.
Onderweg zijn we nog even afgestapt in LUNAS (van de grote dorst en behoefte aan een toilet)

Onderwerp Onderweg in LUNAS nog even de benen strekken en iets drinken...

Daarna zijn we dan verder gereden en onderweg op een parking hebben we dan rond de middag onze picknick opgegeten. Na een warme koffie in de "Clunch" reden we verder richting Parijs. Wij zijn zonder al te veel oponthoud rond Parijs gereden en dan richting Wilrijk.
In Wilrijk aangekomen voelden we onze magen knorren en zijn we als afsluiter van de vakantie in de Meze-bar aan de Kern een "Kumpir" gaan eten. Mieke bracht ons thuis en we namen afscheid van Mieke en Hilde in de Cliviastraat. Het was een mooie reis en een leuke vakantie in aangenaam gezelschap. Ik zou zeggen "dit is voor herhaling vatbaar"...

vrijdag 20 augustus 2010

Bezoek aan de Olmense ZOO

Nadat we al zoveel goede reacties hadden gehoord van onze kleinkinderen en schoondochter moesten we dan toch maar eens zelf gaan kijken naar wat de Olmense zoo te bieden heeft. Op 27 juli hebben we daar dan maar eens tijd voor gemaakt. Het was niet te koud en niet te heet... Dus ideaal voor een Zoo-bezoek. Van volk viel het nogal mee... Niet te veel, maar overal liepen er toch jonge gezinnen en groutouders met kleinkinderen...
Wat mij betreft is het goed meegevallen. Het is er allemaal niet zo proper als in de Zoo van Antwerpen, maar de dieren zagen er levendig en gezond uit. Men zou nog wel wat kunnen verbeteren aan de wegen en ook de tentoonstellingsruimte (voor opgezette vogels) verdient een opknapbeurt. Na een goede vier uur hadden we alles gezien en konden we terug naar ons Teske. Verder laat ik nog enkel de foto's spreken!
Onderwerp : Uilen
Onderwerp : Zwarte kweeniemeer
Onderwerp : Roze kweeniemeers
Onderwerp : Witte Tijger
Onderwerp : Bruine Beer
Onderwerp : Leeuw
Onderwerp : Leeuwenwelpje
Onderwerp : Poema
Onderwerp : Witte wolven
Onderwerp : Leeuwin

donderdag 19 augustus 2010

Moedersfeest in Teske

Het was dan weer zover. Zoals elk jaar houden wij op 15 augustus een feestje voor Moederdag in ons buitenverblijf in Tessenderlo. Dit jaar enkel met onze kinderen en kleinkinderen en de "Van Roykes" die konden komen.
Onderwerp : Living in de bungalow vooraleer de gasten aankwamen
De weersvoorspellingen waren niet zo best. Het zou koud worden en gaan regenen. Wij hadden dus alles voorzien om met zen allen binnen te zitten. Gelukkig was het aantal aanwezigen beperkt tot 19 zodat we met een beetje passen toch allemaal redelijk comfortabel konden binnen zitten.
Tegen half drie vielen dan de eerste bezoekers binnen (Lut en Michel) en daarna kwam dan iedereen redelijk kort na mekaar afgezakt.
Onderwerp : Allemaal netjes op een rij
Wij vonden het een gezellige namiddag met de nodige Limburgse taart en drank die men zelf verkoos. Tegen 18 uur werden dan de pistolekes in den oven gezet, zodat we de hongerigen konden spijzen alvorens die de terugweg gingen aanvatten. Het moet iedereen wel goed gesmaakt hebben, want de pistolekes die voorzien waren voor 6 man meer, waren allemaal op!!!
Onderwerp : Amelie met haar beste vriend en vriendin
Tegen 20 uur was dan iedereen terug vertrokken, behalve Dries, Amelie en Stef, want die bleven nog een nachtje slapen.
Van Nog nen dikke zoen en tot een volgende keer...
Maandagmorgen om half zeven was Stef niet meer te houden... "Bompa..." riep hij vanuit zijn bedje, en Bonneke stond op. Niet veel later waren we er dan allemaal uit. We hebben ontbeten en zijn aan het opruimen geslagen. Tegen 12 uur trokken we naar de "Twins" om "Steppegras" te gaan eten. Geen van ons allen heeft dat gegeten, want zij hebben daar geen vergunning voor en noemen dat dan "Twinsgras". De kinderen hebben zich beperkt tot een "curryworst met frieten", Bonneke tot een "koude schotel met hesp" en ik nam een "steak met pepersaus". Na nog wat gespeeld te hebben in de speeltuin reden we terug huiswaarts... Tegen 18 uur hebben we de kinderen dan thuis afgeleverd...