Bijdragers

maandag 23 februari 2009

VAKANTIE naar het Zuiden van 31/01/2009 tot 21/02/2009.


Op 31 januari 2009 was het dan zover. Om 6 uur ’s morgens vertrokken we met onze splinternieuwe Opel Vectra in vakantie. De eerste bestemming lag in Frankrijk namelijk “Trans en Provence”. Zoals je wel zal raden ligt dit in “de Provence”. Na enkele stops (toilet, drinken en wat eten) kwamen we daar na ongeveer 1200 km gereden te hebben aan rond 16.30 uur. We waren vertrokken met een temperatuur van rond de - 4 ° C en in Trans was het rond de + 10 °C. Het was daar niet het weer van de laatste week, maar onderweg hebben wij stralend weer gehad; slechts enkele keren enkele regendruppels. Dat veranderde echter in Trans. Vanaf zondag is het daar beginnen regenen en het heeft bijna een ganse week bewolkt geweest met regen en met een maximum van een tiental graden. Volgens de plaatselijke bevolking was dit uitzonderlijk. Zoveel regen, onweer, donder en bliksem in één week. We hebben het echter niet aan ons hart laten komen en zijn gaan winkelen, hebben Karel leren omgaan met E-mail, versturen van bijlagen, een antivirus programma geïnstalleerd en hem leren Skypen (we zijn een camera met ingebouwde micro gaan halen) zodat hij gemakkelijk met zijn familie kan communiceren. Kortom we hadden tijd tekort. ’s Avonds naar A2 gekeken “Chiffres et lettres” en “Rad van fortuin” Met het kijken naar deze programma’s schaaft Annie haar Frans bij. Den donderdag zijn we dan met ons tweekes naar Monaco gereden. We zijn langs Cannes gegaan, hebben daar wat foto’s genomen en dan via de kleine wegen en Nice naar Monaco.

Spijtig genoeg regende het bijna altijd. In Monaco aangekomen was het over en daar zijn we tot boven aan het paleis geweest en hebben in de oude stad wat rondgekuierd. Ook hebben we het Parque Exotique van Monaco bezocht. Wat daar al allemaal in bloei staat! Prachtig!

De vrijdag zijn we dan om onze week bij Karel en Annie af te sluiten gaan eten in Trans. Zaterdagmorgen zijn we rond 9:15 uur vertrokken naar Vendres. Daar woont Ilse Boinier-Warmenbol en de familie. We zijn er aangekomen rond 13 uur, het was rond de 12 °C, maar zonnig en veel wind. Zij wonen in het oud centrum van een klein dorpje. Hun huis is van 1835! Ze hebben al een groot stuk verbouwd, maar hebben nog grootse plannen. Parkeren in die kleine steile straatjes was geen sinecure met zo’n grote Vectra! Maar enfin uiteindelijk alles toch goed gevonden en ze hadden op ons gewacht om te eten... Maar ja daar eten ze ook later... In ieder geval de champagne stond koud. Ilse haar oudste zoon Yanis(16) was niet thuis; hij is op internaat en was samen met de klasgenoten gaan skiën. De tweede Bastide (11) was wel thuis, maar was direct na het eten vertrokken met een vriend. De beide meisjes Romy (5) en Yoline (3 maanden) waren thuis en wij hebben ons met deze kinderen goed geamuseerd. In de namiddag zijn we wat gaan wandelen om een frisse neus te halen. S’ Avonds lang bijgepraat zodat we rond half twaalf moe het bed van Bastide mochten beslapen. ’s Morgens tot 9 uur geslapen! Magnifiek... Ons gewassen, gegeten, gespeeld met de kinderen, ‘s middags terug eten en na de middag langs haar werk gereden, “Camping La Yole” in F-34350 Valras-Plage, waar het ganse jaar door 80 man personeel is en in de zomer tot 200 man en men in totaal 6000 gasten kan ontvangen! ’s Avonds weer uitgebreid gegeten en daarna hebben we ons gewogen... Inderdaad, een dikke week Frankrijk doet geen goed aan de ‘balans’... We waren allebei natuurlijk weer goed “aangekomen”...
De maandagmorgen (9 februari) zijn we vroeg opgestaan om tegen 9:30 uur te vertrekken richting Spanje. Hoe meer zuidelijker we reden hoe hoger de termometer ging... Na ongeveer 600 km zijn we dan in Canet aangekomen rond 16 uur en het was er zonnig, weinig wind en rond de 20° C. Het eerste wat we gedaan hebben is nagezien wat er allemaal voorradig was en dan zijn we direct inkopen gaan doen in de Mercadona. ’s Avonds rustig gegeten, een badje genomen, wat TV gekeken en Sophie gebeld voor haar verjaardag. Ook effe Marcella gecontacteerd om te zeggen dat we goed aangekomen waren.

Den dinsdag hebben we een rustige dag gehad. In bed gelegen tot 9 uur, gegeten en dan eerst wat gaan wandelen langs het strand. Na het middageten zijn we naar Xilches getrokken. Daar was het nog “doodser” dan hier aan de promenade... geen kat te zien en alle huisjes langs de eerste rij onbewoond... leeg ...


Woensdag zijn we in de voormiddag naar Puerto Sagunto geweest en hebben er wat rondgewandeld in het centrum. Tegenover Canet en Xilches was het hier héél druk! Daarna zijn we doorgereden naar Sagunto waar het markt was en uitermate druk! We moesten zoeken naar een parkeerplaatsje. Iets wat tot nogtoe geen probleem geweest was! Tegen half drie waren we terug in Canet. Tijd om te middagmalen. We zijn al helemaal op zen Spaans ingesteld!

Na het middageten zijn we naar Puçol-platge gereden. Daar is nog minder dan in Xilches, maar het moet er in de zomer ook rustiger zijn, want achter de promenade zijn er maar twee evenwijdige straten; allebei enkele richting, één richting Valencia, één terug...


Nu is het wachten op de eigenaars van dit appartement, die morgenvroeg (donderdag 12 februari) met een vlucht van Ryan-air in Valencia landen rond 8:30 uur. Dus ’t zal ons poepeke varen... Vroeg opstaan en in de ochtendspits van Valencia naar de luchthaven.
Ik vertrouwde volledig op mijn nieuwe Navi, maar ik had enkel Valencia ingetikt en ze bracht me via de kortste weg naar Valencia, maar niet naar de luchthaven. Toen ik zag dat ik op de verkeerde autostrade zat probeerde ik de juiste op te gaan en dat lukte ook, maar ik zat in de verkeerde richting met als gevolg dat we er ergens af moesten en dan terug erop in de tegenovergestelde richting. Dit alles heeft ons een half uur in tijd gekost en 40 km omrijden!. Gelukkig had Rayan air vertraging (vanwege de-icing in Charleroi), zodat wij nog als eersten in de luchthaven waren. Wij waren er om twintig vóór negen en zij zijn aangekomen om 8:52 uur. Na de normale begroeting gingen we dan richting auto. Zij verschoten zich natuurlijk een kriek want ze hadden niet verwacht dat wij daar zouden zijn met een nieuwe auto! Allez na veel lovende woorden zijn we dan terug hier aangekomen. Ondertussen was het al 19 graden en heel zonnig! Wat een verschil met België waar het nog maar net gesneeuwd had. We hebben dan een rustige namiddag gehad met vertellen, wandelen en winkelen.

De vrijdag zijn we in Canet naar de internet-winkel geweest om naar Raf te mailen omdat we info wilden over zijn bankkaart. Na het versturen ervan zijn we dan iets gaan eten in het “Centro Aragonez”. Voorgerecht, hoofdgerecht, nagerecht, een halve fles wijn de man en een carrachilo voor de luttele som van 8,5 €. We hebben het ons goed laten smaken en zijn daarna naar Sagunto gereden waar we wat rondgewandeld hebben tot een uur of vijf, dan terug naar Canet waar we nog wat op den dijk gekuierd hebben, maar we voelden het al dat het frisser aan het worden was. De zaterdag stonden we rond 9 uur op en het was maar 7 graden... ’t Voelde echt fris aan. Tegen de middag zijn we naar Puerto gereden om de mails nog eens te checken (30 ct voor een kwartier) en naar de markt te gaan om verse groenten en vlees. In het Centrum zijn we dan onze aperitief gaan drinken met wat tapas en tegen 14 uur waren we terug op ’t appartement. Na het middagmaal zijn we dan naar den “Bombazos” geweest ( bij de Cinezekes waar we een pietjesbak wilden kopen, maar dat hadden ze niet) en daarna naar de Immobiliaria CORAL om eens te zien wat er te koop of te huur stond. De man was heel vriendelijk en heeft ons een appartement (3 jaar oud) laten zien in Sagunto plage L’Almarda met drie slaapkamers, twee badkamers een groot terras en een garage staanplaats voor 600 € per maand buiten seizoen.

’t Was de moeite. Maar maandag gaat hij nog wat anders laten zien. Een groter, maar ouder appartement en een klein huisje...
Zondag zijn we wakker geworden in de regen bij een buitentemperatuur van 9 graden en zijn we met den auto naar de Mis gereden in Canet dorp. Na de mis zo snel mogelijk naar huis waar het ondertussen goed warm geworden was dankzij een gasvuurtje dat Enrique (de gebuur) ons heeft uitgeleend. Rond half twee begonnen te aperitieven zodat we rond half drie konden gaan eten... In de namiddag rustig binnen gebleven en wat gelezen. ’s Avonds proberen ‘pokeren’ maar zonder de spelregels terdege te kennen. We hebben ons toch een tweetal uren hiermee geamuseerd.

De maandag 16/02 hadden we tegen de middag een afspraak met CORAL om een appartement in de blok ‘MARLEY’ te gaan bezoeken. De huurprijs hiervan was dezelfde als in L’Almarda maar er waren vier slaapkamers en twee grote terrassen. Het voordeel was dus dat het dicht bij winkels ligt en groot is. Het enige nadeel was dat het oud was, geen afwas machine had en de wasmachine schijnbaar haar beste tijd al had gehad... (is een indruk) ’s Avonds de weersverwachting nagezien en blijkbaar gaat het terug verbeteren, met op dinsdag terug tot 15 graden en vanaf woensdag terug volop zon en nog hogere temperaturen.

Dinsdag 17 februari 2009 zijn we zoals gewoonlijk rond de negenen opgestaan, hebben rustig ontbeten en gewacht tot de gasleverancier (butaangas) was langs geweest. Daarna zijn we vertrokken naar ‘Olocau’ in de bergen om er echte goede serrano te kopen. Wat was de ontgoocheling groot toen we constateerden dat de beenhouwer niet thuis was. We hadden hem nodig om de ham in stukken te snijden; de mocheres konden dat niet. Daarom vroegen ze ons om de volgende dag op onze stappen terug te keren. Wij zijn dan maar terug gereden en hebben eerst thuis gegeten (bloemkool met biefsteak) en zijn dan in de namiddag terug naar Puerto Sagunto gereden om wijn en naar een immobiliën kantoor om te zien of ze er niets interessants hadden om te huren tegen de herfst.

Woensdag 18 februari zijn we dus terug gereden naar Olocau, hebben daar hesp gekocht en zijn verder door de bergen (veel bochten en mooie zichten) naar Segorbe gereden. We hebben er goed gegeten in “restaurante Segobriga” (36 € voor vier) en dan hebben we het olijfoliemuseum bezocht alsook de kathedraal. Om ons bezoek af te sluiten zijn we naar de 50 fonteinen (Los 50 caños) gereden. Impressionant... Dan huiswaarts en gegeten, gespeeld, gebabbeld, naar muziek geluisterd...

Donderdag na het ontbijt zijn we naar “Puzol en Playa Puzol” gereden om eens naar de immobiliën te kijken; prijzen enz te vergelijken. Dan naar de playa, waar het inderdaad mooi is om vertoeven. Nadien zijn we in Puerto Sagunt bij de Chineeskes gaan eten (30 € voor vier), dan wat gaan wandelen op de promenade, terug naar het appartement en het updaten van dit reisverslag. Nadien nogmaals naar het strand hier in Canet en tot 19 uur buiten gebleven. Daarna naar huis om wat TV te kijken, te eten en dan ons bed in te kruipen.

De vrijdag gaan we nog eens wat adressen noteren die ons interesseren en tegen de middag (rond half drie) gaan eten met de Kris in restaurant ‘El Parque’.

De zaterdag zijn we om 7 uur ’s morgens op terugreis vertrokken. We hebben rgelmatig eens halt gehouden (pit stops) en an de brug van MILLAU hebben we enkele fotokes gemaakt.

Rond 18:15 uur zijn we dan aangekomen in St Pourcain, waar we de nacht hebben doorgebracht. Zondag morgen om iets na den achten aan ’t ontbijt om tegen negen uur te kunnen vertrekken. Na de nodige stops (minder dan gisteren) zijn we dan tevroeg aangekomen. Om 16 uur waren we al in Kapelle en Bie verwachtte ons maar tegen half vijf in Londerzeel. Daar werden we uitbundig opgewacht met een heerlijke maalrijd van zelfgemaakte tomatensoep, huisgemaakte frietjes al la Rudy, ne goeien biefsteak en een fles goeie wijn van de Colruyt...

Als nagerecht kon er een “blanke dame” ook nog bij.

Geen opmerkingen: