Bijdragers

vrijdag 2 november 2012

De traditionele wafelenbak van de Van Roykes is dit jaar niet kunnen doorgaan. Daarom had onzen Dries gevraagd om zijn verjaardagsfeestje te vieren op 1 november met een wafelenbak.
Iedereen vond dit een uitstekend idee en daarom is deze wafelenbak voor ons deel van de familie althans nog altijd een topper! Buiten alle Boudewijnskes waren er nog : de Bomma & Jaap en Joke...
Om 15 uur ben ik ter plaatse gegaan om het deeg te bereiden. Gezien ik geen ervaring had met de grootte van het mengsel dat Marcella elk jaar maakte ging ik ervan uit dat een deeg van 1 kg zelfrijzende bloem genoeg zou zijn; en ik begon er dus aan. Tegen half vijf, toen iedereen er was, behalve Dries, Raf en Joƫlle (die waren naar de cinema voor Dries zijn verjaardag) ben ik beginnen bakken en de rest beginnen eten...
Toen Dries en zijn gevolg thuis kwamen, was er van wafelen bijna gaan sprake meer. Daarom startte ik een tweede deeg, zodat we uiteindelijk nog een wafel of zes over hadden... en het was ondertussen al na de zessen geworden, zodat we al afscheid hadden moeten nemen van Koen & Caroline en Toine, Bomma & Jaap, Jan(us) & Tinne en Jaana, Tinus.

Uiteindelijk was het een geslaagd feestje denk ik en is iedereen voldaan (?) en tevreden huiswaarts gekeerd.

Voor de wafelen verbruikten we :
* 1 1/2 kg zelfrijzende bloem
* 6 eieren
* 6 pakjes vanillesuiker
* 150 gr vetstof (Solo?)
* 1 1/2 l volle melk
* 1 1/2 l bruiswater
voor de afwerking:
* bruine suiker
* bloemsuiker
* slagroom (2 spuitbussen... was te weinig want toen ik begon te eten was die al op!)

Zo heb ik het deeg bereid:
Eerst de eierdooiers scheiden en het wit apart houden om ze achteraf stijf te kloppen.
Bij de dooiers de vanillesuiker en wat melk toevoegen en goed mengen. Dan bloem toevoegen (mogelijk gezeefd), de lauwe melk en het spuitwater. Tussen door ook de gesmolten boter. Alles goed mengen en op het laatste een goed snuifje zout toevoegen. Dan het eiwit heel stijf kloppen en voorzichtig onder het deeg spatelen.
Dan heeft het deeg ongeveer een half uurtje gerezen en ben ik dadelijk begonnen met het bakken...