Bijdragers

donderdag 14 oktober 2010

Bezoek aan TOO TOO MUCH MUCH in Museum DHONDT-DHAENENS

We hadden er al veel over gehoord en ook al wat impressie over gekregen en dus moesten we zelf maar eens langs gaan. Met het verjaardagsfeestje van ons Jaana hadden we de tijd niet en daarom zijn we gisteren 13/10/10 maar eens langs geweest.
Waarover gaat het eigenlijk? Hierbij een deeltje uit de uitnodiging.
De tentoonstelling "Too Too - Much Much" van de Zwitserse Thomas Hirschorn is zijn eerste belangrijk project in een Belgisch museum. De modernistische architectuur en de residentiƫle context van het museum bieden de kunstenaar de ideale humus om na te denken over de betekenis van "hoeveelheid". Hiertoe gebruikte hij het begrip 'drankblik' vanwege de universele vorm en basisproduct voor de creativiteit in alle culturen. Dit was het vertrekpunt voor een spectaculaire totaalervaring. De maatschappelijke realiteit van massaproductie en - consumptie worden door de kunstenaar op een positieve manier gerecupereerd voor een creatieve daad.
Hij vulde namelijk het museum met tonnen blikjes afval. Op sommige plaatsen was het bijna tot aan het plafond gekipperd... Hier en daar werden dan enkele gebruiksvoorwerpen samengesteld met blikjes... of stoelen tussen de blikjes geplaatst enz.

Onderwerp : Zicht op museum DHONDT-DHAENENS

Uiteindelijk stelt hij de vraag hoe we als individu omgaan met duizenden gevoelens, ervaringen en beschouwingen die ons dagelijks beroeren.
De ervaring die hij zo creeert is tegelijk beklijvend, confronterend en een uitnodiging tot dialoog en discussie.

Onderwerp : Ons MJ aan de inkom met het boek vd kunstenaar

Gezien het museum niet gemakkelijk toegankelijk was werden er voor de bezoekers laarzen voorzien. Ook werd ons erop attent gemaakt dat het betreden op eigen risico gebeurde... Dus gebeurlijke ongevallen zijn niet voor rekening van het museum.

Onderwerp : Zicht op de tentoonstelling

Binnengekomen viel de stank eigenlijk nog mee. Volgens onze Jan hadden ze al twee keer komen spuiten tegen het ongedierte en stonden er al enkele dagen vier grote "vochtafzuigers" te draaien. Dus de lucht was niet meer zo vochtig (door overschot van cola en bier etc in de blikjes) en de fruitvliegjes waarvan men in het begin last had waren door het "spuiten" gedood of geneutraliseerd.

Onderwerp : Zicht op de tentoonstelling

Het was dus wel eens interessant om dit alles te zien en zelf na te denken over het feit dat wij zoveel afval produceren... en wat er mee moet gebeuren !

Onderwerp : Zicht op de tentoonstelling